Mađarska se suprotstavila članstvu takozvanog Kosova u Savjetu Evrope?

13
Foto: Ferenc Novák from Pixabay

Uoči današnje vanredne sednice Komiteta ministara Savjeta Evrope, Mađarska se suprotstavila članstvu takozvanog Kosova u tu organizaciju, saznaje Sputnjik.

Prema diplomatskim izvorima Sputnjika, zvanična Budimpešta ne gleda blagonaklono na inicijativu Prištine za članstvom u SE, još od podnošenja inicijative.

Na jutrošnjem sastanku Biroa Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, šef delegacije Mađarske Nemet Žolt postavio je pitanje da li je ovo pravi trenutak da se zahtjev tzv. Kosova za prijem u ovu organizacijuza stavi na dnevni red.

To pitanje je postavio direktno zamjeniku generalnog sekretara Savjeta Evrope Bjornu Bergeu, uz komentar da je u aktuelnim geopolitičkim okolnostima u Evropi potrebno jedinstvo.

Mađarski predstavnik je istakao i da bi pokretanje procedure za prijem tzv. Kosova moglo da izazove da neke države otkažu svoj dolazak na Samit SE u Rejkjaviku, 16. i 17. maja.

Odgovor zamjenika generalnog sekretara Bergea je bio da „pitanje tzv. Kosova svakako neće biti dio Samita, a da njihov zahtjev dugo stoji“.

Inače, u Strazburu je počelo proljećno zasjedanje Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope i u toku je i mali diplomatski rat oko aplikacije Prištine za članstvo. Zemlje Kvinte, navodno, pokušavaju da taj zahtjev „uguraju“ na dnevni red.

Šefica misije Srbije pri SE Aleksandra Đurović izjavila je da će se „Srbija do kraja boriti da se zahtjev Prištine za prijem u SE ne uvrsti na dnevni red sjednice Komiteta ministara.“

Početak sjednice planiran je za 14. 30 časova.

Tzv. Kosovo je zahtjev za prijem u Savjet Evrope podnijelo u maju prošle godine i do sada je ta aplikacija bila „u fioci“.