Majkić: Akcize na naftne derivate egzaktno pitanje

6
Foto: SRNA

Srpski delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić upozorila je danas da je pitanje akciza na naftne derivate egzaktno pitanje i najavila da će predložiti amandmane na zakonski prijedlog kojim se predviđa ukidanje akciza na ovu vrstu proizvoda.

Ona je ocijenila da je bilo najbolje da je ovaj zakonski prijedlog, koji je ranije usvojen u Predstavničkom domu, zbog manjkavosti koje sadrži bio odbijen.

– U prijedlogu zakona brišu se akcize, dakle akciza na naftne derivate je nula, a onda se u drugom članu navodi da će se ovo primjenjivati samo šest mjeseci, te da Savjet ministara može da produži primjenu – rekla je Majkićeva u raspravi o Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o akcizama.

Prema njenim riječima, kad se izbaci iznos akciza za naftne derivate, zakon nema ograničenja, ali se onda Savjetu ministara, koji nije zakonodavac, daje pravo da produžava njegovo trajanje.

– Strašan je hendikep imati ovakav prijedlog zakona – istakla je Majkićeva.

Ona je podsjetila da se već sada promijenilo stanje na tržištu naftnih derivata u odnosu na vrijeme kad je on predložen.

– Prihvatila sam da glasam i da ga amandmanski pokušam popraviti – istakala je Majkićeva.

Dom naroda danas je u prvom čitanju podržao Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH kojim se predviđa ukidanje akciza na naftne derivate na period uz šest mjeseci i mogućnost da Savjet ministara produži njegovu primjenu na još tri mjeseca.