Majkić: Na pomoć Oružanih snaga nikad se ne može računati

8
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Delegat srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić rekla je Srni da u slučaju elementarnih nepogoda svaki put lokalnom stanovništvu po pravilu izostane pomoć Oružanih snaga BiH.

Majkićeva je navela da je zvučala gotovo nevjerovatno današnja poruka iz Ministarstva odbrane u Savjetu ministara iz kojeg je stiglo obavještenje da su dva helikoptera Oružanih snaga spremna da učestvuju u gašenju požara na području Parka prirode „Blidinje“, ali da još nisu angažovani zbog vremenskih uslova.

Ona je naglasila da je poznato da je linija požara duga gotovo tri kilometra i da gašenje otežava vjetar promjenljivog smjera, ali da to nije razlog da to bude izgovor za neuključivanje u akciju gašenja.

– Vremenski uslovi nisu smetnja Helikopterskom servisu Republike Srpske da svakodnevno, već pet dana od jutra do mraka bude na terenu i djeluje protiv požara. Samo od jutros od 6.30 časova pripadnici Helikopterskog servisa Republike Srpske izbacili su 50 tona vode na ovo požarište – naglasila je Majkićeva.

Ona je ocijenila da su se oni ozbiljno i odgovorno uključili u ovu akciju gašenja požara i da nije nikome palo na pamet da se „izvlači“ na vremenske uslove.

– Ova današnja poruka iz Oružanih snaga BiH samo nam govori da kad god je potrebna pomoć civilima u slučaju elementarnih nepogoda, na njih se nikada sa sigurnošću ne može računati. Tamo se uvijek nešto čeka – konstatovala je Majkićeva.

Ona je napomenula da građani ugroženih područja jedino sa sigurnošću uvijek mogu računati na usluge Helikopterskog servisa Republike Srpske i ogromno angažovanje tih ljudi kako bi šteta po stanovništvo bila što manja.