Majkić: Od dvodomnog parlamenta žele napraviti jednodomnu skupštinu

5
Foto: Klix.ba

Delegat srpskog naroda u Domu naroda parlamenta BiH Dušanka Majkić uputila je pitanje predsjedavajućem Savjeta ministara Zoranu Tegeltiji u vezi sa brojnim neustavnim poslaničkim inicijativama koje se pojavljuju u parlamentu BiH, navodeći da je riječ o pokušajima da se od dvodomnog parlamenta napravi jednodomna skupština.

Majkićeva je izjavila za „Glas Srpske“ da su poslanici od početka mandata do februara ove godine uputili 41 inicijativu, te da veliki broj njih nije u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom BiH.

Ona je upitala rukovodstvo Savjeta ministara kako će se prema tome odrediti i koji im mehanizmi stoje na raspolaganju u skladu sa zakonom i Poslovnikom o radu Savjeta ministara da bi se spriječile ove neustavne inicijative.

– Neustavne inicijative u Domu naroda rješavamo tako što glasamo protiv i sve su dobile takav epilog, poslije čega ne postoje, ali u Predstavničkom domu takvi zahtjevi idu kao obaveza Savjetu ministara da nešto uradi, a nemoguće je raditi prema neustavnim inicijativama. Ipak, ostaje pitanje šta kada parlament nešto naloži, može li Savjet ministara odbiti – istakla je Majkićeva.

Šef Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nenad Stevandić istakao je da su u prvoj godini u ovom mandatu na sceni bile blokade, uslovljavanja i neformiranje Savjeta ministara od strane SDA.

– Druga godina je posvećena neustavnim inicijativama i izmjeni sastava Centralne izborne komisije BiH, na šta su pristajale i neke stranke iz Republike Srpske. Da budem iskren, nemamo šta drugo ni očekivati. Stalno imamo tu vrstu podmetanja iz FBiH i pokušaja da jedne stvari završavaju sa jednom grupacijom iz Srpske, a druge sa drugom. To je njihova stalna politika – rekao je Stevandić.

On je ocijenio da je ovakvo djelovanje veoma opasno, te dodao da sve što nije u saglasnosti sa Ustavom treba da bude vraćeno i da se jasno kaže da ne može biti razmatrano.

„Glas“ piše da neustavne poslaničke inicijative u posljednje vrijeme nerijetko prolaze u Predstavničkom domu parlamenta BiH i odlaze na adresu Savjeta ministara, a jedna od takvih je inicijativa poslanika SDA Denisa Zvizdića kojom se Savjet ministara zadužuje da u roku od 30 dana od usvajanja inicijative pripremi i u proceduru uputi prijedlog zakona o načinu korištenja i raspolaganja neperspektivnom nepokretnom vojnom imovinom.