Majkić: Političko Sarajevo namjerno opstruiše formiranje zajedničke kontakt tačke

5
Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić ukazala je da političko Sarajevu namjerno opstruiše sa formiranjem zajedničke kontakt tačke kako bi počeo rad oficira za vezu u Evropolu.

Majkićeva je istakla da je besmisleno više i nabrajati njihova obrazloženja i izgovore.

– Ministarstvo bezbjednosti nema više šta da kaže. To je svjesna politika odugovlačenja, a mi pričamo o borbi protiv kriminala. Očigledno da Sarajevu odgovara da Direkcija ima pristup komunikacionom kanalu i da filtrira podatke i na neki način upravlja podacima, šta će proslijediti MUP Republike Srpske šta neće, praktično upravlja i istragama – rekla je Majkićeva za RTRS.

BiH godinama nema svog oficira za vezu u Evropolu. Usaglašeno je da to bude Aleksandar Stjepanović iz MUP-a Republike Srpske, ali se dogovor ne sprovodi, jer je prije odlaska u sjedište evropske policije u Hagu potrebno formirati tzv. zajedničku kontakt tačku.

Dekan Fakulteta za bezbjednost Slobodan Župljanin rekao je da je to potpuna i nemjerljiva opasnost i prijetnja.

– Ovo jeste opstrukcija, ona može potrajati, ali ne može biti dugoročno rješenje – istakao je Župljanin.

Novi sastanak o formiranju zajedničke kontakt tačke sa predstavnicima međunarodne zajednice trebalo je da bude polovinom ovog mjeseca, ali je odgođen za septembar, navodi RTRS.