Majkić: Radikalni islamisti drže skupove, a profesori opasnost

24
Foto: Klix.ba

Zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisija za odbranu i bezbjednost BiH Dušanka Majkić smatra da nema budućnosti zemlja u kojoj profesori, pisci i intelektualci predstavljaju opasnost i bezbjednosni problem, a radikalni islamisti pod oružjem i u ratnim uniformama drže javne skupove i pozivaju na rat.

Komentarišući zabranu ulaska u BiH profesoru istorije Filozofskog fakulteta u Beogradu Milošu Koviću, ona je rekla Srni da sumrak jedne zemlje počinje od zabrane širenja znanja, misli i ideja, da je tima sve rečeno, i o toj zemlji i o njenoj retrogradnoj politici.

Majkićeva je istakla da političko Sarajevo time nastoji održati vještački konstruisanu „istinu“ o zbivanjima iz prethodnog rata, pokušavajući je nametnuti drugima.

– Svako ko drugačije misli ili osporava njihovo mišljenje je nepodoban i nepotreban na ovom prostoru. Ko je donio odluku pitanje je na koje danas nema odgovora, ali znamo iz koje je kuhinje ova odluka potekla i ko je njen inicijator. Nek je na sramotu ove zemlje – istakla je Majkićeva.

Ona je naglasila da se političko Sarajevo i do sada pokazalo nenadmašnim po tome, podsjećajući na zabranu ulaska ruskom piscu Zaharu Prielpinu 2018. godine, zbog učešća na književnoj večeri u Banjaluci.

– Još su nam živa sjećanja i na to šta je političko Sarajevo učinilo protiv jednog nobelovca, intelektualca, književnika i humaniste, nosioca kulture mira i saradnje Petra Handkea, optužujući ga da su njegova književna djela uzrok ratova u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu – podsjetila je Majkićeva.

Granična policija BiH juče je na prelazu Vardište zabranila ulazak u BiH profesoru na Odjeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu Milošu Koviću uz obrazloženje da „predstavlja prijetnju po bezbijednost BiH“.