Majkić: Zakonski prijedlog o akcizama najlošiji

6
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Delegat srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić izjavila je danas da je zakonski prijedlog o akcizama u BiH najlošiji koji je došao u parlament i da očekuje da se u rješavanje tog pitanja uključi Uprava za indirektno oporezivanje.

Majkićeva je da je prijedlog, koji je usvojen u prvom čitanju, prošao da bi parlamentarci prigrabili afirmaciju za sebe pred izbore, a riječ je o čistom populizmu.

Majkićeva očekuje da će biti održana još jedna sjednica Doma naroda u ovom sazivu i da će biti prostora za amandmansko djelovanje budući da je izbačen cijeli član 17 zauvijek kada govorimo o akcizama na naftne derivate.

Ona je upozorila da je pitanje kada će se formirati parlamentarna skupština u narednom sazivu i da to niko u ovom trenutku ne može reći.

– To je stravično kada se radi na brzinu i onda nema vremena da se ispoštuje cijeli proces – rekla je Majkićeva novinarima.

Ona je ponovila da će uložiti amandman koji će napraviti red u zakonu i da očekuje njegovo usvajanje na posljednjoj sjednici ovog saziva Doma naroda.

– Očekujem da se u rješavanje ovog pitanja uključi i Uprava za indirektno oporezivanje kojoj će takođe biti potrebno vremena da se odredi o ovom zakonu, Najveći problem je i šta sa zalihama – rekla je Majkićeva.

Majkićeva je rekla da se ocjena rada Doma naroda i same Parlamentarne skupštine može ogledati u stanju u zemlji, gdje nisu postignuti ključni dogovori o osnovnim stvarima vezanim za budućnost BiH.

– Teško se moglo očekivati više. Na sceni je totalna polarizacija i malo je bilo sjednica Doma naroda na kojima je postignuta saglasnost o zakonima – rekla je Majkićeva.

Ona je napomenula da je problem što ključni politički akteri ne postižu dogovor kako dalje.

– Vidjećemo šta može donijeti odluka Kristijana Šmita i kakve posljedice može izazvati – navela je Majkićeva.

Ona je istakla da je pitanje kada će biti formiran Dom naroda nakon izbora u narednom sazivu i da je u ovakvoj situaciji teško biti optimista.