Makron hoće da smijeni Fon der Lajenovu?

11
Foto: berliner-zeitung.de

Francuski predsjednik Emanuel Makron želi da smjeni predsjednika Evropske komisije Ursulu fon der Lajen i trenutno sa drugim liderima EU razmatra opcije u tom smislu, javila je novinska agencija „Blumberg“, pozivajući se na izvore.

– Zadatak predsjednika Komisije je da brani opšti interes i prema tome ne smije biti previše politizovan, što baš nije bio slučaj sa odlazećom Komisijom – rekao je ranije Makron.

Makron je u kontaktu sa drugim liderima EU koji bi mogli da zamijene Fon der Lajenovu, a posebno se tu ističu bivši italijanski premijer Mario Dragi, koji je i predsjednik Evropske centralne banke.

Izvori u Briselu, uključujući one u kabinetu Fon der Lajenove, rekli su da nije jasno da li Makron zaista želi da je smijeni ili samo pokušava da izvrši pritisak kako bi od nje dobijao ustupke u budućnosti.

Fon der Lajenova je i dalje izraziti favorit na predstojećim izborima, s obzirom na činjenicu da je ona glavni kandidat Evropske narodne partije (EPP) desnog centra, koja ima najviše mjesta u Evropskom parlamentu i očekuje se da će dodatno ojačati pozicije tokom izbora u junu. Međutim, kandidat kojeg predloži EPP i dalje zahtijeva podršku apsolutne većine u parlamentu.

Položaj Fon der Lajenov narušen je višestrukim skandalima visokog profila, od kojih je posljednji izbio ranije ovog mjeseca kada se našla na udaru kritika zbog toga što je njemačkom poslaniku u Evropskom parlamentu Markusu Piperu dala unosan posao „specijalnog savjetnika“, sa platom od 17.000 evra mjesečno.

– Ovo imenovanje izazvalo je pitanja o transparentnosti i nepristrasnosti procesa nominovanja unutar bloka – navedeno je u zajedničkoj žalbi više visokorangiranih zvaničnika, uključujući visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepa Borelja i komesara Tjerija Bretona, upućenoj Fon der Lajenovoj.

Komisija je, međutim, odbacila optužbe, navodeći da „ima puno povjerenje u činjenicu da se proces odvijao u potpunom skladu sa procedurama“.