Makron pozvao birače da blokiraju desnicu u drugom krugu glasanja

5
Foto: REUTERS/Florion Goga

Francuski predsjednik Emanuel Makron je odmah po objavljivanju preliminarnih rezultata vanrednih parlamentarnih izbora, pozvao birače da blokiraju krajnju desnicu u odlučujućem drugom krugu izbora koji će se održati 7. jula.

– Suočeni sa Nacionalnim okupljanjem, došlo je vrijeme za širok, jasno demokratski i republikanski savez za drugi krug – poručio je Makron u saopštenju.

On je istakao i da velika izlaznost u prvom krugu govori o „važnosti ovog glasanja za sve naše sunarodnike i želji da se razjasni politička situacija“, prenosi Frans 24.

Stranka krajnje desnice Nacionalno okupljanje vodi u prvom krugu parlamentarnih izbora u Francuskoj, sa oko 34 odsto podrške birača, pokazuju izlazne ankete četiri agencije za ispitivanje javnog mnjenja – Ipsosa, Ifopa, OpinionVej-a i Elabea.

Prema anketama, ljevičarska koalicija Novi narodni front osvojila je 29 odsto glasova, a centristička koalicija Zajedno, kojoj pripada i stranka francuskog predsjednika Emanuela Makrona, od 20,5 odsto do 23 odsto.