Mandić: Bez saglasnosti o rezolucijama o Srebrenici i Jasenovcu

12
Foto: Boris Pejović/Vijesti.me

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić rekao je da je na večerašnjem sastanku predstavnika parlamentarne većine bilo riječi o rezoluciji o Srebrenici, o podnošenju rezolucije o Jasenovcu, kao i o još nekim temama, ali da nije postignuta saglasnost ni o jednoj od ovih tema, te izrazio uvjerenje da će nakon sastanka lidera regiona u Kotoru, u srijedu, 15. maja, mnoge stravi biti jasnije.

Mandić je nakon sastanka u Skupštini Crne Gore rekao novinarima da ima mnogo izazova i razlika među parlamentarnom većinom oko nekih tema koje nemaju podršku srpskog naroda u Crnoj Gori.

– Ali odlučili smo i dogovorili da to sve rješavamo kroz dogovor svih činilaca parlamentarne većine – rekao je Mandić.

On je najavio da će na sastanku lidera regiona u Kotoru biti i predstavnici SAD, te da vjeruje da će nakon tog razgovora mnoge stvari biti jasnije.

– Nismo postigli saglasnost oko svih tih tema, zato što nam je važno da vidimo kako će Vlada na sastanku sa liderima regiona i međunarodne zajednice uspjeti da pozicionira Crnu Goru za ono što joj slijedi – rekao je Mandić.

On je dodao da za svakog građanina Crne Gore najvažniji je put ka EU, koji znači i veće plate i penzije, bolju infrastruktura, mir i stabilnost, te da aktuelna Vlada treba da obezbijedi tu stabilnost.

Mandić je naveo da su on i lider DNP-a Milan Knežević na sastanku ukazali da žele da Vlada traje puni mandat u proširenom sastavu i da se „ne hvata u košta sa temam koje bi skrenule Crnu Goru sa osnovnog puta koji nije na korist građana Crne Gore“.

– Mi srpski političari u Crnoj Gori tu Rezoluciju o Srebrenici i pokušaj da se Srbi proglase genocidnim narodom doživljavamo kao veliki problem – rekao je Mandić.

Mandić je naveo da postoji nekolio prijedloga u vezi rezolucije o Jasenovcu.

– To je sve stvar razgovora i vidjećemo kako će se Vlada i Crna Gora ponijeti sa svim onim što bi trebalo da bude suočavanje sa prošlošću. Mi bi željeli da sve rane u Crnoj Gori liječimo i da se krećemo naprijed – poručio je Mandić.

Večerašnjem sastanku u kabinetu predsjednika parlamenta Crne Gore je prisustvovao i crnogorski premijer Milojko Spajić.