Marfi: Dodik krenuo opasnim putem

20
Foto: Klix.ba

Američki ambasador u BiH Majkl Marfi rekao je da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik krenuo, kako kaže, opasnim putem i da su njegove prijetnje neodgovorne, a retorika zapaljiva, te da je nemoguće izvršiti secesiju od BiH.

Marfi je rekao da predsjednik Srpske prijeti da će oduzeti pravo na slobodu štampe i okupljanja pokušavajući na taj način da, kako kaže, „odvrati pažnju od vlastitih promašaja i nemogućnosti njegove vlasti da izbjegne stavljanje Republike Srpske pod finansijsku hipoteku“.

– Ako vjeruje da će Sjedinjene Države stajati po strani dok on uporno bira da vodi BiH putem konflikta, vara se. Štitićemo Bosnu i Hercegovinu – rekao je za Marfi za N1.

Kako je rekao, BiH nema većeg prijatelja od SAD, a to podrazumijeva zaštitu građana, multietničkog karaktera, teritorijalnog integriteta, suvereniteta.

– To se nije promijenilo. Politika SAD prema BiH se nije promijenila. Podržavamo teritorijalni suverenitet, integritet BiH. Nikad nećemo pregovarati o budućnosti BiH i nikada nećemo odstupiti od naše predanositi građanima ove zemlje – rekao je američki ambasador.