Marfi prijeti: U Republici Srpskoj najgore tek dolazi, SAD neće stajati i mirno posmatrati

30
Foto: Klix.ba

Američki ambasador u Bosni i Hercegovini Majkl Marfi komentarisao je nedavnu izjavu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da srpski narod ima pravo na svoju jedinstvenu državu na Balkanu.

Marfi je rekao da su Sjedinjene Države „odlučno i neskriveno pro-bosanskohercegovačke“.

– Tako je otkad su Sjedinjene Američke Države priznale Bosnu i Hercegovinu i to se ogleda u našim ulaganjima od više milijardi dolara u ovu zemlju u posljednjih 30 godina. S druge strane, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je isključivo pro-Dodik i nema mnogo obzira ni prema kome, pa ni prema građanima ove zemlje, ni stanovnicima Republike Srpske – kazao je Marfi.

Naglašava kako nedavne „nepromišljenje izjave Dodika u kojima poziva na rušenje državnih granica na Zapadnom Balkanu kako bi se stvorila jedinstvena srpska država jasno pokazuju Dodikovu sebičnost“.

Američki ambasador je rekao da „budžet Republike Srpske godinama bilježi deficit, ali da najgore tek dolazi“.

Marfi je poručio da „SAD neće strajati po strani dok Dodik i njegovi politički drugovi pokušavaju pocijepati tkivo Bosne i Hercegovine, destabilizovati zemlju i regiju i spriječiti napredak BiH prema EU“.

– Odlučni smo zaštititi suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine. I dalje ćemo biti uz građane i institucije ove zemlje i pozivati ​​na odgovornost one koji su korumpirani ili se bave destabilizirajućim, antidejtonskim aktivnostima. Sjedinjene Države ostaju prijatelj i partner svim građanima Bosne i Hercegovine – zaključio je Marfi.