Maričić: Planirana naplata 3,3 milijarde KM javnih prihoda

2
Foto: SRNA

Direktor Poreske uprave Republike Srpske Goran Maričić izjavio je Srni da je planirana naplata za ovu godinu 3,3 milijarde KM prihoda, što je povećanje u odnosu na prošlu godinu za šest odsto ili za gotovo 200 miliona KM.

Maričić je rekao da je plan naplate za ovu godinu, kao i za sve prethodne, utvrđen na osnovu republičkog, budžeta lokalnih zajednica, kao i finansijskih planova fondova i javnih preduzeća, određenih makroekonomskih projekcija kretanja, kao i eventualnih promjena propisa koji direktno utiču na naplatu javnih prihoda u nadležnosti Poreske uprave.

On je naveo da je za devet mjeseci ove godine naplaćeno 2,68 milijardi KM prihoda, odnosno 297 miliona KM na mjesečnom nivou.

– Ako nastavimo ovim trendom do kraja godine smatramo da ćemo premašiti plan za osam procenata ili za iznos od 268 miliona KM. Ako posmatramo u odnosu na naplatu iz prošle godine, očekujemo da ćemo do kraja godine premašiti prošlogodišnju naplatu do pola milijarde KM – istakao je Maričić.

On je podsjetio da je naplata prihoda iz nadležnosti Poreske uprave za devet mjeseci od 2,68 milijardi KM povećanje za oko 15 odsto u odnosu na prošlu godinu, navodeći da se bilježi povećanje naplate po svim vrstama javnih prihoda.

Maričić je rekao da su za devet mjeseci ove godine direktni porezi naplaćeni u visini od oko 600 miliona KM, što je u odnosu na isti prošlogodišnji period povećanje od oko 86 miliona KM.

– Najviše povećanje od 29 odsto zabilježeno je kod poreza na dohodak, dok je kod poreza na dobit povećanje osam odsto, što ukazuje na povećanje ličnih primanja i broja zaposlenih, odnosno registrovanih subjekata po osnovu zaposlenja. Takođe i povećanje naplate doprinosa od 15 odsto je posljedica povećanja plata – naglasio je Maričić.

On je dodao da je kod ostalih javnih prihoda zabilježeno povećanje naplate od 47 miliona KM ili za 13 odsto.

Maričić je naveo da su za devet mjeseci ove godine nadležnim tužilaštvima u 30 slučajeva podneseni izvještaji za utaju poreza i doprinosa zbog osnova sumnje da je republički budžet oštećen za nešto više od četiri miliona KM.

On je dodao da je podneseno i 28 obavještenja tužilaštvima o osnovu sumnje da je počinjena šteta po budžet Srpske od 1,15 miliona KM.