Mart (Srbija): Kako postići pomirenje u BiH bez Srba?

8
Foto: Screenshot

Vršilac dužnosti zamjenika stalnog predstavnika Srbije pri UN Saša Mart ukazao je u Savjetu bezbjednosti da je nacrt rezolucije o Srebrenici podnio stalni izaslanik BiH Zlatko Lagumdžija, bez odluke Predsjedništva BiH, te upozorio da će ova incijativa koja ima političke ciljeve jedne strane produbiti razdor među ljudima i ugroziti proces pomirenja.

Mart je istakao da „kada pojedinci u BiH iniciraju ovakvu rezoluciju, čini se da previđaju činjenicu da je Beograd bliži od Berlina ili Kigalija“.

– Ako je Beograd predaleko i nema želje da se razgovara sa Srbijom, zvaničnici u BiH su obavezni prema Ustavu svoje zemlje da razgovaraju sa Srbima u BiH. Kako se može postići pomirenje bez Srba – upitao je Mart.

Mart je konstatovao da je sporni dokument predat bez prethodnog dijaloga i neophodnog dogovora u BiH, unutar njenog Predsjedništva, što je suprotno njenom Ustavu, zakonima i Dejtonskom sporazumu.

– Inicijativu je zakonski preduzeo pojedinac, stalni izaslanik BiH, bez odluke Predsjedništva BiH. Takve jednostrane inicijative ne doprinose procesu pomirenja i izgradnji povjerenja u BiH – ocijenio je izaslanik Srbije.

Kada je riječ o nacrtu rezolucije, istakao je Mart, potrebno je postići konsenzus, prvenstveno unutar BiH da bi se gradilo pomirenje radi zajedničke budućnosti.

– Sa žaljenjem konstatujem da ova incijativa ima političke ciljeve i da će, ne samo zbog turbulentnog trenutka u kojem se svijet nalazi, produbiti razdor među ljudima i ugroziti proces pomirenja – istakao je Mart.

On je naveo da Dejtonski sporazum ima poseban i trajan značaj i predstavlja osnovu svega što je postignuto u BiH, uključujući neophodni nastavak procesa pomirenja.

– Srbija pridaje veliki značaj promovisanju regionalne saradnje i jačanju dobrosusjedskih odnosa.BiH je naš prirodni i blizak partner sa kojim razvijamo uzajamno razumijevanje, poštovanje i puno povjerenje. Zato pridajemo veliki značaj stabilnosti i prosperitetu BiH – rekao je Mart.

Mart je naveo da je Srbija spremna da sarađuje sa zajedničikim institucijama u BiH na jačanju bilateralnih odnosa, ali da i dalje želi da razvija odnose sa Republikom Srpskom u skladu sa Dejtonskim sporazumom i na transparentan način.

On je naglasio da Srbija poštuje Dejtonski sporazum i podržava BiH kao zajednicu dva entiteta u kojoj se sve odluke donose u skladu sa ustavnim nadležnostima i dogovorom tri konstitutivna naroda.

– Srbija je čvrsto i jasno posvećena očuvanju teritorijalnog integriteta BiH i želi toj zemlji stabilnost i ekonomski razvoj – naglasio je Mart.