Mask: Eventualni napad na Krim rizičan za svijet

8
Foto: AP Photo/Susan Walsh

Američki milijarder i vlasnik „Tvitera“ Ilon Mask opisao je najavljenu spremnost Vašingtona da podrži ukrajinske udare na Krim „nemilosrdnom eskalacijom“, ističući da bi to bilo „rizično za svijet“.

– Podržavam Ukrajinu, ali nemilosrdna eskalacija je veoma rizična i za Ukrajinu i svijet – napisao je Mask na „Tviteru“.

On je objavio ovaj tvit kao odgovor drugom korisniku, u vezi sa člankom u listu „Njujork tajms“.

Početkom sedmice list je objavio, pozivajući se na izvore, da Vašington polako popušta i mijenja svoj stav u vezi sa mogućim ukrajinskim napadom na Krim.

List navodi da Vašington sada smatra da Kijev treba da ima mogućnosti i sredstva da napadne Krimsko poluostrvo, pa čak i po cijenu eskalacije.

„Njujork tajms“ piše da američki zvaničnici sa svojim ukrajinskim kolegama razgovaraju o upotrebi oružja koje je isporučila Amerika, od raketnih sistema „Himars“ do borbenih vozila „bredli“, za eventualne napade na Krim.

Koordinator američkog Savjeta za nacionalnu bezbjednost za strateške komunikacije Džon Kirbi rekao je juče da Vašington smatra Krim dijelom Ukrajine, dodajući da bi Kijev, po mišljenju Vašingtona, trebalo samostalno da odluči na koje regione da udari ili da traži da povrati kontrolu.

Građani Krima su velikom većinom glasali za pridruživanje Rusiji 2014. godine.