Saslušana majka Milana Kneževića, specijalci ušli sa uperenim oružjem

142
Foto: Filip Filipović

Policija u kući poslanika i jednog od lidera Demokratskog fronta (DF) Milana Kneževića nije pronašla nijedan nedozvoljeni predmet, ali su njegovu majku Ratku odveli sa lisicama na rukama pod optužbom da je tokom pretresa napravila prekršaj – omalovažavanje policajaca.

Ratka Knežević uhapšena je jutros nakon što je policija pretresla porodičnu kuću. Kako je saopšteno iz Uprave policije, izvršeni su pretresi na 17 lokacija, uhapšeno je 16 ljudi, među kojima je i Kneževićeva.

Nakon saslušanja u Sudu za prekršaje Kneževićeva je puštena na slobodu, a sutkinja nije donijela odluku o kazni. Ona je prilikom privođenja skandirala „ne dam se“!

Pravni zastupnik Kneževićeve, advokat Dalibor Medojević, kazao je da majka poslanika DF nije omalovažavala policajce koji su joj jutros pretresli kuću, iako je zbog tog navodnog prekršaja uhapšena.

– Pretres je izvršen u ranim jutarnjim časovima, a predmet pretresa je bio navodno brat Milana Kneževića, Mirko. Ratka Knežević je bila sama u kući, čula je lupnjavu na vratima i krenula da ih otvori, ali su ona već bila polomljena i u kuću su ušli specijalci sa oružjem uperenim u njenom pravcu. Ona je bila pod izuzetno jakim stresom, a inače je izuzetno lošeg zdravstvenog stanja. Njoj su neke osobe iz tog tima davale tablete da se smiri. Ona je izgovarala određene rečenice u tim trenucima, kojih se nije mogla sjetiti, to su, kako su ih interpretirali sami službenici uvrede i kletve. To nije omalovažavanje – kazao je Medojević.

Foto: Filip Filipović

Objasnio je da je tražio da se u prekršajnom postupku izvrši vještačenje kako bi utvrdili da li osoba pod takvim stresom može da uradi nešto sa umišljajem.

– Sudija je to odbila. Naveo sam u završnim riječima da ovo što je navedeno u zahtjevu nije omalovažavanje službenika, već da se može tretirati kao kletva ili eventualno uvreda i da ljudi koji su pisali ovaj zahtjev ne razlikuju osnovne pojmove uvrede od samog omalovažavanja. Omalovažavanje je potcjenjivanje, a ona nikoga nije ni omalovažavala ni potcjenjivala. Sudija nije donijela odluku. Bilo je malo tenzija, jer je i sama sutkinja vidjela u kakvom je stanju Ratka Knežević – kazao je on.

Advokat Medojević rekao je da mu nije jasno zbog čega je policija tražila Mirka Kneževića.

– Da li je bilo obično zastrašivanje, neka operativna saznanja ili nazovi operativna saznanja, ja to ne znam – kazao je on.

Kako je saopšteno iz Uprave policije, njihovi službenici su jutros, postupajući na osnovu naredbe nadležnog suda, izvršili pretrese na 17 lokacija, saopšteno je iz Uprave policije.

– Policija je prilikom preduzimanja tih radnji pronašla i privremeno oduzela oružje u ilegalnom posjedu, pušku i dva pištolja, određenu količinu municije, sredstva komunikacije i druge stvari i predmete – saopšteno je iz Uprave policije.

Oduzete stvari i predmeti biće predmet forenzičkih vještačenja.

Mandić: Lisice na rukama penzionisane učiteljice dokaz zaplašenosti vlasti

Član Predsjedništva Demokratskog fronta Andrija Mandić izjavio je Srni da je hapšenje majke jednog od lidera Demokratskog fronta Milana Kneževića i njegovog brata još jedan dokaz zaplašenosti vlasti u Crnoj Gori.

Mandić je ocijenio da će snimak – na kojem se vidi u marici penzionisana profesorica Ratka Knežević koja sa velikim ponosom pokazuje lisice – u vremenu slobode, koje će brzo doći, najbolje odslikavati mjeru vlasti „koja terorom upravlja ovom unesrećenom zemljom“.

– Uhapšeni Momo Kukuličić, odbornik Mišo Asanović i za sada još nepoznati broj građana Zete su ponos našeg naroda i siguran sam da nema tog pritiska i terora koji ih može zaplašiti i spriječiti da brane svetinje i vlastitu čast – rekao je Mandić povodom vijesti o hapšenju majke i brata Milana Kneževića, kao i nekolicine momaka iz Zete.

Ratka Knežević, majka jednog od lidera Demokratskog fronta Milana Kneževića, uhapšena je jer je, prema navodima crnogorske policije, „ometala i omalovažavala službenike policije“ prilikom pretresa stana i drugih prostorija.

Iz Uprave policije Crne Gore saopšteno je da je policija jutros izvršila pretrese na 17 lokacija, a da je privedeno 16 lica.

Policija Crne Gore je prethodnih mjesec dana privela nekoliko osoba zbog objava na društvenim mrežama i tekstovima na portalima, navodeći da se radi o širenju panike i uznemiravanju javnosti.

Crnogorska Skupština usvojila je 27. decembra prošle godine Zakon o slobodi vjeroipovijesti koji za SPC u Crnoj Gori predstavlja osnov da država otme crkvenu imovinu, te se odnosi na više od 650 svetinja, uključujući manastir Ostrog.

Usvajanje tog zakona naišlo je na otpor vjernika SPC u Crnoj Gori zbog čega su organizovani masovni protesti širom zemlje, kao i u pojedinim gradovima u Republici Srpskoj i Srbiji.