Mazalica: Američka ambasada krši Bečku konvenciju, sindikati da sagledaju posljedice

12
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica izjavio je da je američka Ambasada do sada nebrojeno puta pokazala da se upliće u domaća pitanja i time krši član 41 Bečke konvencije o diplomatskim odnosima.

Mazalica je podsjetio na izdašnu pomoć medijima koji otvoreno djeluju protiv Vlade Republike Srpske, podsticanje protesta, sankcije zvaničnicima, pa i opstruisanje finansijskih i privrednih tokova i aktivnosti u Srpskoj.

– Podsticanje sindikalnih nemira u Republici Srpskoj ne bi bilo neočekivano, a to je jedan od sindikalaca i priznao. Ne kažem da su sindikalni protesti nešto loše, ali svaki patriota bi trebao da prepozna specifičan trenutak sada kad je Republika Srpska izložena možda najvećem pritisku u posljednjih nekoliko godina – rekao je Mazalica povodom informacije da su pojedini predstavnici sindikata, koji su najavili proteste u Banjaluci, prethodno pozivani u američku Ambasadu.

On je dodao da potvrđena optužnica protiv predsjednika Republike predstavlja način da se svi ostali prepadnu i sakriju, te je ona suštinsko gaženje slobode i prava Srpske.

Prema njegovim riječima, iz saopštenja Ambasade SAD se vidi da su u ovim procesima oni direktno involvirani, jer su pisana, kako kaže, sa velikim dozama cinizma, pristrasnosti i čak ostrašćenosti, u najmanju ruku su izrazito subjektivna.

– Moglo se vidjeti i da su protesti opozicije prošli prilično bezvoljno, što govori o tome da su samo „otaljali“ nečiji nalog, vjerovatno iz iste ambasade, što je u suprotnosti sa njihovim glasanjem u skupštini, jer su neki glasali za oba, a neki za jedan zakon, za koje Tužilaštvo BiH tereti Milorada Dodika i Miloša Lukića – naveo je Mazalica.

On smatra da se očigledno pokušava iskonstruisati veliko nezadovoljstvo aktuelnom vlašću u Republici Srpskoj i otupiti oštrica podrške njenom rukovodstvu od naroda, građana i javnosti, a upravo u borbi protiv razvlašćivanja Srpske.

Savez sindikata sa druge strane, kako je rekao, ne prihvata proteste kao trenutni vid sindikalne borbe i nastavlja sa tom borbom, ali na druge načine.

Mazalica je istakao i da je u posljednjih nekoliko godina došlo do povećanja prava i plata radnika u javnom sektoru, amortizovan je koliko-toliko udar inflacije.

– Svi ćemo reći da je to nedovoljno, ali radnici u javnom sektoru dijele sudbinu svih radnika u Srpskoj, a ako Republika Srpska ostane bez svoje imovine, onda će doći do značajnog slabljenja i ekonomske aktivnosti, što će dalje negativno uticati na sve radnike, pa i na one u javnom sektoru, jer njihove plate dolaze iz poreza i doprinosa koje uplaćuje privatni sektor – rekao je Mazalica.

On je rekao da niko nije protiv sindikalne borbe, te da treba imati dovoljno širine da se sagleda trenutak u kome se nalazi Srpska i posljedice koje mogu nastupiti ako se izgubi bitka u kojoj se svi nalazimo.

Predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske Božo Marić najavio je nakon „Sindikalnog sabora“ pet granskih sindikata da će protesti biti održani u Banjaluci 29. septembra, jer Vlada Srpske, kako je rekao, nije ispoštovala sporazum potpisan prošle godine.

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Republike Srpske Željko Šukalo rekao je da je on dobio poziv da dođe na sastanak u Ambasadu SAD, ali da je smatrao da u ovom vremenu nije njegovo „da sjedi sa takvima“.

Predstavnici vlasti su istakli da su ispoštovali sve stavke sporazuma sa sindikatom.