Mazalica: Kontradiktorno političko djelovanje opozicije

8
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica izjavio je da je najava opozicije o organizovanju „parlamenta na otvorenom“ zbog navodnog nepoštovanja zaključaka Narodne skupštine još jedan spin i skretanje pažnje sa njihovog kontradiktornog političkog djelovanja kad god je Srpska izložena napadima iz Sarajeva.

Mazalica smatra da je to pokušaj da se stvori neki ambijent šarenih revolucija po uzoru na slične događaje koji su organizovali isti nalogodavci širom svijeta.

– Nema šta nisu radili od Narodne skupštine Srpske, od zviždanja, preko unošenja NATO zastava, pravljenja performansa i galame, a sad je ti isti junaci „brane“. Galama i urlici uz performans se po pravilu dešavaju kad oni dobijaju neke signale iz zapadnih ambasada i Sarajeva – ocijenio je Mazalica za Srnu.

Da je vladajuća koalicija svaki put organizovala takve skupove kad je opozicija izlazila sa glasanja i rušila srpsko jedinstvo na teškim temama za Republiku, Mazalica kaže da bi u tom slučaju ova koalicija više sjedila van nego u parlamentu.

– Kad smo odbijali zahtjev Valentina Incka da vratimo povelje zaslužnim članovima SDS-a, kad smo rekli da nećemo prihvatiti nijednog visokog predstavnika, kad smo odbili da uvedemo sankcije Rusiji, mogli smo tražiti parlament na otvorenom i čekati opozicionare da kažu svoj stav, a da im ne damo da uđu u parlament dok ga ne čujemo – rekao je Mazalica.

Prema njegovim riječima, zanimljivo je slušati Igora Crnatka i PDP kako glume brigu da li će zaključci parlamenta Srpske biti provedeni, a povezani su sa djelovanjem Ustavnog suda BiH i Kristijana Šmita u vezi sa pitanjem državne imovine.

On smatra da PDP u vezi sa ovim pitanjima ima neslavan kontinuitet u svom podaničkom djelovanju, te podsjetio da nisu glasali za zaključak kojim je izraženo protivljenje imenovanju bilo kog visokog predstavnika.

– Njihovi funkcioneri Jelena Trivić, Aleksandar Zolak, Draško Stanivuković se sastajali sa Šmitom, njihovi kadrovi u CIK-u provodili Šmitove zakone, nisu podržavali zakone kojim je Srpska autonomno rješavala pitanje državne imovine, nisu glasali za Zakon o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH, itd. Kako takva stranka može imati bilo kakav kredibilitet da optuži rukovodstvo Srpske i naše kadrove u Sarajevu da ne vode jasnu i konzistentnu politiku? – upitao je Mazalica.

On je istakao da PDP zna šta je konzistentna politika, ali samo „u podaništvu Šmitu, povinovanju neustavnom djelovanju Ustavnog suda BiH i koordinaciji sa djelovanjem političkog Sarajeva“.

Svaki put kad Republika Srpska bude na udaru zapadnih ambasada i političkog Sarajeva, Mazalica kaže, da se oni uključe da dodatno otežavaju političku situaciju, ruše političko jedinstvo i tupe oštricu usaglašenog djelovanja srpskih stranaka.

– Najnovija Crnatkova izjava da Dodik treba da podnese ostavku ako bude potvrđena optužnica protiv njega, vrhunac je licemjerja i političkog beščašća – istakao je Mazalica.

On je upitao da li je višestruko kompromitovani i pristrasni, a neustavni Sud BiH, važniji i kredibilniji od 300.000 građana Srpske koji su glasali za Dodika?

Mazalica je dodao da izjava Crnatka samo govori odakle vjetar duva i da je njihov „parlament na otvorenom“ samo još jedan brisan prostor na kojem je opozicija konačno istjerana i pokazuje da i onda kad se navodno brinu za srpske interese to rade u korist političkog Sarajeva i zapadnih ambasada.

Predstavnici opozicije ranije su najavili da će u četvrtak, 7. septembra, održati „parlament na otvorenom“, a predsjednik PDP-a Branislav Borenović naglasio je da će na taj način informisati građane šta se dogodilo s odlukama Narodne skupštine Republike Srpske.