Mazalica: Kriminalizacija stavova koji se ne sviđaju jednom narodu

40
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Zamjenik šefa kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica izjavio je danas Srni da je neprihvatljiv argument da je istoričar Miloš Ković prijetnja po bezbjednost i ustavni poredak BiH, kao i da to predstavlja zabranu i kriminalizaciju iznošenja stavova koji se ne sviđaju jednom narodu.

Mazalica je iznio pretpostavku da je Osman Mehmedagić, direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije, koju kontroliše SDA, izdao nalog Graničnoj policiji BiH da se Koviću zabrani ulazak u BiH.

– Profesor Ković u javnost je iznosio određene istorijske argumente, vjerovatno kao reakciju na neke od tvrdnji Bakira Izetbegovića o autohtonosti Bošnjaka u BiH, iznoseći istorijske činjenice po kojima je u prošlosti u BiH živio samo jedan narod, da je Tvrtko Kotromanić (srednjovjekovni kralj Bosne) bio Srbin i slično – rekao je Mazalica.

Mazalica smatra da zabrana profesoru Koviću predstavlja i ugrožavanje slobode kretanja, te da nema nema narušuvanja ni bezbjednosti niti ustavnog poretka posebno kada se iznose mišljenja i stavovi o događajima iz prošlosti od istoričara kojima je to posao.

U ovom slučaju, kaže, to je pokušaj da se od jednog naroda ne samo uzurpiraju institucije BiH kao što su OBA, CIK, Tužilaštvo BiH, već i da se zajedno sa dopunama Krivičnog zakona od bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka uvede diktatura verbalnog delikta- zabrana i kriminalizacija iznošenja stavova sa ugrožavanjem slobode kretanja zbog stavova koji se ne sviđaju samo jednom narodu u BiH i njegovim političkim predstavnicima.

– To je izuzetno opasno i ovakve sttvari su kroz istoriju dovodile do raspada država i federalnih zajednica. Upravo je ovo razlog da se pokrene priča o tome da li OBA treba funkcionisati na nivou BiH. Moje mišljenje je da sljedeća nadležnost koju treba vratiti Republici Srpskoj je obavještajna služba – naveo je Mazalica.

Ta služba, smatra, treba da bude utvrđena u okviru MUP-a Srpske, a da se sadašnjoj OBA zabrani rad na području Srpske.

Mazalica je rekao da OBA radi protiv, a ne u korist Republike Srpske, te da to predstavlja diskriminaciju Srpske i srpskog naroda, a u o Kovićevom slučaju diskriminaciju ljudi koji predstavljaju institucije srpskog naroda – profesori fakulteta, istoričari.

Granična policija BiH zabranila je juče ulazak u BiH profesoru Milošu Koviću uz obrazloženje da „predstavlja prijetnju po bezbijednost BiH“.