Mazalica: Miličević da sačeka ishod trke koju su drugi istrčali

22
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica rekao je da još nije gotova teška borba za usvajanje zakona o Ustavnom sudu BiH koji rješava pitanje stranih sudija, te da bi predsjedniku SDS-a Milanu Miličeviću bilo pametnije da bude strpljiviji i da sačeka ishod trke koju su drugi istrčali, a on gledao sa tribina.

– Milanu Miličeviću zahvaljujem što je SDS glasao za zakon kojim ne priznajemo odluke Ustavnog suda BiH do trenutka kad bude usvojen zakon o Ustavnom sudu BiH, ali smo glasali zajedno i za zaključke da nećemo odlučivati u Parlamentarnoj skupštini BiH dok se taj zakon ne usvoji – rekao je Mazalica, komentarišući Miličevićevu izjavu da je „sarajevski dogovor u suprotnosti sa zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske“.

On je naveo da je Miličević pročitao da će biti usvojeni evropski zakoni, pa pretpostavlja da tu ne spada zakon o Ustavnom sudu BiH.

– Zašto Miličević misli da to nije evropski zakon? Usvajanje navedenog zakona jeste jedan od 14 prioriteta koje je pred BiH postavila Evropska komisija, ali je sa evropskim shvatanjem nespojivo i prisustvo stranaca u odlučivanju u najvažnijim institucijama zemlje – naglasio je Mazalica.

On je istakao da se ne može govoriti o suverenoj zemlji ako u toj zemlji formalne odluke, bilo sudske, bilo političke, donose ljudi koji nisu njeni državljani.

– SDS je sve vrijeme stajao po strani, nekad se uključivao glasajući za naše prijedloge, a nekad su bili suzdržani. U ovom trenutku najlakše je prebirati po saopštenjima i nešto junački izjavljivati, ali mislim da bi Miličeviću bilo pametnije da bude malo strpljiviji i da sačeka ishod trke koju su drugi istrčali, a on gledao sa tribina – rekao je Mazalica.

On je dodao da mu se zavrtjelo u glavi od Miličevićevih konstrukcija.

– Ali, kao i svaka konstrukcija, ako se izvuku stubovi i grede na kojima se gradila, može se vrlo lako raspasti i srušiti. Isto tako je i sa Miličevićevom konstrukcijom – poručio je Mazalica.

Na sastanku političkih lidera stranaka u vlasti na nivou BiH, koji je sinoć održan u zgradi Parlamentarne skupštine BiH, dogovoreno je da za 22. avgust bude zakazana sjednica Predstavničkog doma na kojoj bi bio razmatran set evropskih zakona koji su usaglašeni, kao i popunjavanje Savjeta ministara, u kojem još nije imenovan ministar finansija.

Sastanku su prisustvovali lider SNSD-a Milorad Dodik i potpredsjednik te stranke Željka Cvijanović, predsjednik HDZ-a Dragan Čović, zamjenik predsjednika HDZ-a Borjana Krišto, predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić i član Glavnog odbora Saša Magazinović, lider Naše stranke Edin Forto, te Naroda i pravde Elmedin Konaković.