Mazalica: Neugodan trenutak za Republiku Srpsku bio bi prihvatanje ponašanja Šmita

12
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica rekao je da neugodni trenuci za Srpsku mogu uslijediti samo ako se prihvati djelovanje i ponašanje Kristijana Šmita, istakavši da je interesantno da se on poziva na Bečku konvenciju o diplomatskim odnosima koja mu daje imunitet, a nije ni diplomata ni visoki predstavnik.

– Nije se pozvao na proceduru imenovanja. Ako se poziva na to da je visoki predstavnik, ne postoji imenovanje u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, odnosno u Savjetu bezbjednosti UN. Ako se poziva na to da je diplomata, Predsjedništvo BiH mu nije dalo agreman – pojašnjava Mazalica, reagujući na izjavu Kristijana Šmita koji je rekao da će sljedeće sedmice doći u Republiku Srpsku, te predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku zaprijetio da se spremi na neke neugodne trenutke.

Mazalica je napomenuo i da jedan od članova Bečke konvencije koja zabranjuje miješanje diplomata u unutrašnje stvari zemlje domaćina.

– On se miješa u unutrašnje stvari. Nametnuo je određene zakone i mijenjao ustavno-pravni sistem u BiH i u Federaciji BiH. Smiješne su njegove izjave – istakao je Mazalica.

On je rekao da vjeruje da Republika Srpska i Ministarstvo unutrašnjih poslova raspolažu sa dovoljno kapaciteta da mogu zaustaviti Šmita.

– On svakako nije diplomata. Mislim da se bilo kakva njegova prijetnja koja se odnosi na Dodika ne može ostvariti i u svakom slučaju MUP to ne može dozvoliti – istakao je Mazalica za Srnu.

Kristijan Šmit rekao je juče za „Frankfurter algemajne cajtung“ da će sljedeće sedmice doći u Republiku Srpsku, te predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku poručio da se „pripremi za neugodne trenutke“.

Šmit je svoje planove o dolasku u Republiku Srpsku najavio samo nekoliko časova nakon što je Dodik potvrdio da je MUP Srpske dobilo instrukcije o postupanju u slučaju Šmita, pošto je najavljeno da će biti uhapšen i deportovan ukoliko dođe u Republiku Srpsku.