Mazalica: Opozicija samo jednom nije poslušala Šmita, pa ih je odmah razobličio kao kolaboratore

17
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica izjavio je da je Kristijanu Šmitu bilo dovoljno da ga opozicija jednom ne posluša da se sastane s njim, kao što je odbila nedavno sastanak u Banjaluci, pa da ih on „razobliči kao najgore kolaboratore i izdajnike“.

Mazalica je rekao da je Šmit potvrdio ono što se odavno moglo naslutiti iz sastanaka opozicije sa njim, sprovođenja njegovih odluka i izbjegavanja konfrontacije sa njegovim izjavama i osuđivanja poteza.

– Opozicija nikad nije rekla da BiH ne treba još jednog visokog predstavnika, da je Šmit nelegalan, da nema pravo da nameće zakone, da su njegovi zakoni loši i da svojim potezima nanosi štetu Republici Srpskoj, posebno kad je u pitanju državna imovina. Nebojša Vukanović je čak pitao (specijalnog izaslanika Njemačke za Balkan Manuela) Zaracina zašto međunarodna zajednica i EU trpe Milorada Dodika. Narodna poslovica kaže „Ko sa đavolom tikve sadi, o glavu mu se obijale“ – rekao je Srni Mazalica, komentarišući izjavu Šmita da su rukovodioci opozicionih partija od njega tražili da „makne“ predsjednika Srpske Milorada Dodika uz primjenu bonskih ovlaštenja.

Mazalica je rekao da ako opozicija prizna Šmita, zatraži od njega da smijeni Dodika i on to uradi, onda sebe dovodi u poziciju da smijeni i nju jednog dana.

– Ako priznaju jedan njegov zakon i jednu njegovu smjenu, pa makar i bilo to povoljno za Republiku Srpsku ili za njih privatno, onda su priznali okupatora koji bez međunarodnopravne potvrde sprovodi tiraniju u ovoj zemlji, a takav će nakon toga donijeti deset loših, nepovoljnih i štetnih odluka – ocijenio je Mazalica.

Mazalica je rekao da je žalosno da u opoziciji ima pojedinih Krajišnika i Hercegovaca koji su, prema Jovanu Cvijiću, digli najviše ustanaka u srpskom narodu, a koji tako ponizno od okupatora traže obračun sa demokratski izabranim predstavnicima srpskog naroda.

– Žalosno je kako im je taj okupator na kraju pljunuo u lice. Šta bi danas rekli Jovan Dučić, Petar Kočić i Branko Ćopić? Da li vrli opozicionari smiju proći kraj njihovih spomenika i naše velikane koji su se svojom žrtvom i perom borili za slobodu svog naroda, pogledati u oči – rekao je Mazalica.

On je naveo da je dovoljno jasno bilo opoziciono ponašanje nakon optužnice protiv predsjednika Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora „Službenog glasnika“ Miloša Lukića, da oni ne smiju protiv Šmita, iako su neki i glasali za zakone koji se stavljaju na teret Dodiku i Lukiću.

Prema njegovim riječima, odbiti da bar deklarativno podrže ljude koji su, zapravo, sprovodili njihovu volju – očigledan je kukavičluk i licemjerje.

– I da li stvarno misle da mi ovdje u Republici Srpskoj mislimo prihvatiti eventualnu smjenu Dodika od Šmita? Srbi se nikad nisu mirili sa tiranijom, pa neće ni sad. U srcu nosimo zavjet naših predaka, a u glavi obavezu prema budućim generacijama, jer sloboda nema cijenu i ne može se kupiti za trideset srebrenjaka – zaključio je Mazalica.

Kristijan Šmit izjavio je da su lideri opozicije u Republici Srpskoj tražili od njega da sa političke scene ukloni predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

„Mogao bih reći i mjesto i vrijeme kada su mi njihovi lideri tražili da maknem Dodika uz primjenu bonskih ovlaštenja. Zbog toga me čak iznenadilo to da su se neki od njih solidarisali sa Dodikom“, rekao Šmit za „Dnevni avaz“.