Mazalica: Radović lažno obećava povećanje plata 100 odsto

14
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Zamjenik šefa Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica rekao je Srni da zamjenik predsjednika SDS-a Milan Radović lažno obećava povećanje prosječne plate u Srpskoj od 100 odsto, koja bi dostigla 2.000 KM, jer to, kako je naglasio, nije moguće učiniti nigdje u Evropi i svijetu.

– To možemo željeti i mi to možemo obećati. Kao ozbiljni ljudi ispunili smo obećanje za koji period će prosječna plata u Srpskoj porasti iznad 1.000 KM. Ne možemo biti ozbiljni političari i davati nerealna obećanja, a onda kada dođemo na vlast i kad završimo sa tim periodom i to ne ispunimo, odemo i za to optužimo eventualno nekog drugog – naglasio je Mazalica.

Prema njegovim riječima, ozbiljan ekonomista ne može da dozvoli da obećava povećanje prosječne plate za 100 odsto, kao što bi trebalo da zna razliku između statističke i potrošačke korpe.

– Od 2007. godine statistička korpa je prestala da se koristi, a sindikat je nastavio da koristi sindikalnu korpu koja je sadržavala tri puta više proizvoda nego statistička – naveo je Mazalica.

Mazalica je dodao i da je Republički zavod za statistiku nastavio da vodi indeks rasta potrošačkih cijena, te naglašava da Radović obmanjuje javnost koliko je porasla potrošačka korpa.

– U prosjeku je tri puta brže rasla prosječna plata nego što su rasle cijene i sigurno je da je standard građana bolji nego u vrijeme SDS-a i PDP-a. Cilj Radovića i ovih stranaka je da lažnim obećanjima privuku što više glasova građana Srpske – naveo je Mazalica.

Zamjenik predsjednika SDS-a Milan Radović koji je obećavao da će prvi posao SDS-a nakon oktobarskih izbora biti „primjena mjera kako bi prosječna plata bila od 1.800 do 2.000 KM“, a danas se bavio rastom plata u posljednjih deset godine ocijenivši da se „standard građana pogoršao i koliko građani mogu manje da kupuju za svoje plat“”.