Mazalica: Ratna zastava tzv. Armije RBiH na Vlašiću još jedna provokacija

8
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica rekao je Srni da podizanje ratne zastave takozvane Armije BiH na Vlašiću predstavlja još jednu provokaciju bošnjačkih političara prema pripadnicima druga dva naroda.

– Postavljanje ratne zastave tzv. Armije BiH na ovakvu vidljivu i istaknutu tačku je još jedna provokacija. Postavlja se pitanje da li bi ovakav predmet, s obzirom na turističku dimenziju pomenutog vrha, trebao dobiti i dozvolu kantonalnih vlasti? Svakako predstavlja veličanje rata i guranje prsta u oko onima koji su bili na suprotstavljenim stranama – naglasio je Mazalica.

On je ukazao i da su simptomatične riječi načelnika Travnika /Kenana Dautovića/ „i da smo sposobni izdići se iznad partikularnih interesa bilo koje vrste i prirode“.

– Kakvi su to interesi kada se stavlja zastava armije samo jednog naroda, ako nisu partikularni, i kakvo je to mentalno ostrvo i pećina u kojoj živi načelnik opštine kad je za njega to „izdizanje“? On je zaista ubijeđen da su Srbi i Hrvati bili zaluđeni i greškom stupili u VRS i HVO, a da su se „izdigli“, trebali su valjda pristupiti armiji koja ih je ubijala, zatvarala i protjerivala sa svojih ognjišta – naglasio je Mazalica.

On je istakao da je ovo još jedan pokazatelj i krize identiteta u smislu postavljanja grba srpske dinastije Kotromanića.

– Sve zajedno sa ljiljanima, hrišćanskim simbolom Bogorodice, ali koji se, nažalost, koristio u borbama protiv Srba i hrišćana. U svakom slučaju, ta zastava nije podignuta da slavi Kotromaniće i Bogorodicu, već da provocira Srbe i Hrvate, te da oni zaobilaze vrh Vlašića u planinarenju i drugim aktivnostima – napomenuo je Mazalica.

Prilikom podizanja ratne zastave takozvane Armije BiH na Vlašiću u okviru manifestacije „Dani pobjede, dani ponosa“, načelnik opštine Travnik Kenan Dautović izjavio je da će „svi Bošnjaci beskompromisno braniti BiH ukoliko bude potrebe za tim“.