Mazalica: Retorika koja vraća u prošlost i izaziva vjersku netoleranciju

11
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica smatra da bi neko od zapadnih ambasadora i zvaničnika EU trebalo da skrene pažnju da se povicima „Alahu ekber“ i skupovima u uniformama sa zastavama takozvane Armije BiH i Palestinske uprave retorika vraća u prošlost i izaziva vjersku netoleranciju.

Mazalica je rekao da inače tako drže lekcije predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, pa sada imaju povod da pokažu da su objektivni i nepristrasni.

On je naveo da su takvi skupovi još jedan pokazatelj radikalne atmosfere, što je jednim dijelom posljedica tolerisanja najuticajnijeg dijela međunarodne zajednice u BiH.

Mazalica je naglasio se „bivši njemački ministar poljoprivrede“ Kristijan Šmit u svom izvještaju od 34 stranice, na 30 stranica bavi predsjednikom Dodikom, koji samo poziva na dosljedno poštovanje Dejtonskog sporazuma, a da ovakva krajnje militantna obilježavanja ratnih pobjeda prolaze bez kritike, i od Šmita i od američkog ambasadora Majkla Marfija.

On je napomenuo da pokliči „tekbir“ i „Alahu ekber“ u osnovi ne pozivaju na nasilje, ali ih džihadisti uzvikuju kada pucaju u nedužne civile, kada ljudima odsijecaju glave, prije nego što će da se raznesu u autobusu ili vozu, svoje avione zakucaju u metu ili prije nego što će dići sebe u vazduh u punoj sinagogi, crkvi ili šiitskoj džamiji.

– Ako se ove riječi uzvikuju u ratnom kontekstu, a to jeste obilježavanje ratne pobjede sa ratnim zastavama, onda one nemaju značenje na primjer poziva na molitvu, već izazivaju uznemirenost kod Srba i Hrvata, posebno jer se uzvikuju ispred pravoslavne i katoličke crkve – rekao je Mazalica.

Takozvani marševi mira održan je u Kotor Varošu i Bosanskoj Krupi gdje su uniformisana lica nosila ratne zastave takozvane Armije BiH i Palestinske uprave. Među njima je bio i veći broj mladih i djece u maskirnim uniformama, zelenim beretkama i obilježjima zloglasne Armije BiH, koji su uzvikivali „Alahu ekber“.