Mazalica: Tragikomičan navodni podvig PDP-a da urade nešto za Srpsku

73
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica smatra da je tragikomično, u moru podaničkih poteza i propuštenih šansi da nešto urade za Srpsku, slušati o navodnom podvigu funkcionera PDP-a Mladena Ivanića i Igora Crnatka na sprečavanju revizije presude Međunarodnog suda pravde u Hagu protiv Srbije.

– Naravno da bez odluke Predsjedništva BiH ne bi ni bilo te revizije, i hvala Ivaniću što nije za nju glasao kao što je glasao za mnoge druge štetne odluke, ali ako je to vrhunski domet PDP-ove borbe za Srpsku, dobro bi bilo da i naredne četiri godine oni sjede na klupi – saopštio je Mazalica.

On ističe da je, na kraju krajeva, „SDA na svojim organima konstatovala da na male nesporazume između Crnatka i ambasadora BiH u Holandiji Mirsade Čolaković, treba gledati kao na posljedicu političkog dila dvije partije, u kojem su obje izvukle političku korist“.

Mazalica je upitao Crnatka zašto je odustao od namjere da pokrene disciplinski postupak protiv Čolakovićeve zbog toga što je odbila da njegovo pismo i pismo tadašnjeg predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića dostavi Registru Međunarodnog suda pravde u Hagu.

U dokumentu koji je Čolakovićeva uputila Crnatku, ističe Mazalica, jasno je navedeno da je za nedostavljanje pisma odgovoran on kao tadašnji ministar inostranih poslova u Savjetu ministara.

On podsjeća da se u dokumentu navodi: „Vašom instrukcijom od 13. februara decidno nalažete da Ambasada u Hagu ne može preduzimati bilo kakve radnje i komunikacije sa Međunarodnim sudom pravde u odsustvu odluke nadležnog organa – Predsjedništva BiH“.

Za razliku od Crnatka, u slučaju nedavnog zauzimanja stavova u Generalnoj skupštini UN, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je protiv ministra inostranih poslova Bisere Turkovićeve i ambasadora BiH pri UN Svena Alkalaja podnio krivične prijave.

– Slično nismo vidjeli od Crnatka i Ivanića, jer SDA su njihovi politički partneri, a ne siječe se grana na kojoj se sjedi. Objašnjavati Crnatku da je Vlada Republike Srpske Savjetu bezbjednosti UN podnijela 27 izvještaja, da je svaki dostavljen svim ambasadorima i da ga je svaki put u svom izlaganju citirao ruski ambasador u UN, inače iz zemlje koju nikad Crnadak nije ni posjetio, uzaludno je. On to sigurno nije ni pročitao – ističe Mazalica.

On je ukazao i da su svi na posljednjoj sjednici Savjeta bezbjednosti UN upoznati da predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović govori u svoje ime, te da podršku Rusije i Kine nema imenovanje Kristijana Šmita, za kojeg su Crnadak i potpredsjednik PDP-a Jelena Trivić govorili da ga treba priznati i sa njim se dogovarati.

Mazalica je poručio Crnatku da su, za razliku od „epskog“ uspjeha osporavanja revizije presude protiv Srbije, Dodik i SNSD zaustavili ukidanje policije Republike Srpske, sprečavanje prenošenja drugih nadležnosti, te miniranje svih dogovora na nivou BiH na način da Srpska za to nije krivac.

On podsjeća i da je Dodik spriječio nametnute odluke nekadašnjeg visokog predstavnika Miroslava Lajčaka kojima bi prekrojio procedure u Savjetu ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH, da nije pristao na ispunjavanje uslova vojne imovine zarad aktiviranja MAP-a i pristupanja NATO-u.

– Niti se desio pravni presedan da BiH nivo donosi odluke o imovini, niti smo nastavili put ka članstvu u NATO-u – poručio je Mazalica.

On ističe da je spriječeno i donošenje zakona o referendumu i sprovođenje referenduma o Danu Republike, zaustavljeno korištenje evropskih integracija kao metode za oduzimanje nadležnosti Srpskoj i usvajanje mehanizma koordinacije, uprkos katastrofalnoj verziji za koju su glasali Crnadak i funkcioneri SDS-a Mirko Šarović i Dragan Mektić, zaustavljena rezolucija o genocidu u Srebrenici u Savjetu bezbjednosti UN uz pomoć Ruske Federacije, koju su predlagali „PDP-ovi nalogodavaci – Britanaci“.

Mazalica je podsjetio i da je zaustavljeno dalje pristupanje NATO-u uprkos odlukama Ivanića i Crnatka i opozicionim opstrukcijama u Narodnoj skupštini, što bi podrazumijevalo sprovođenje mnogih „reformi“ na štetu Srpske.

– Kad uporedim domete i zasluge Dodika, uprkos opstrukcijama PDP-a i njihovom pomaganju Sarajevu i zapadnim ambasadama, mogu slobodno reći da danas ne bi ni bilo Republike Srpske da nije bilo Dodika i njegovih saradnika, a da su se pitali Ivanić i Crnadak. Danas isti oni na politički front šalju Jelenu Trivić, bez ozbiljnog političkog iskustva ako ne računamo solidne Fejsbuk statuse, ali koja se, ipak, nije baš proslavila glasanjem u Skupštini na teškim i važnim temama za Srpsku – rekao je Mazalica.

On smatra da je „Trivićeva ‘Crnadak-Ivanić’ u jagnjećoj koži“ i ističe da je siguran da će glasači Srpske prepoznati još jednu podvalu zapadnih ambasada i kandidata britanske agenture, „što bi njihov bivši kolega Slavko Vučurević rekao kancelarije kolaboracionističkog i kvislinškog tima“.