Mazalica: Važno podržati veto srpskog člana Predsjedništva zbog sinhronizovanih napada na Republiku Srpsku

6
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica smatra da je važno podržati veto srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, zbog, kako je ocijenio, sinhronizovanih napada na Srpsku.

Mazalica je tokom skupštinske rasprave o vetu Cvijanovićeve, rekao da je posebna sjednica parlamenta jedinstva prilika da se pokaže snaga Republike.

– Republika Srpska kao federalna jedinica može da zaustavi odluku tijela sa nivoa državne zajednice, što nije slučaj sa federalnim sistemom na primjer u Njemačkoj i ova odluka danas pokazuje da je Narodna skupština konačno mjesto odlučivanja – ocijenio je Mazalica.

On je podsjetio da je BiH sastavljena od dva entiteta koji su nosioci suvereniteta.

Prema njegovim riječima, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je rekao da su zaključci Predsjedništva BiH izuzetno štetni i politički stavovi koji mogu imati teške implikacije po Srpsku.

– Važno je da podržimo danas veto srpskog člana Predsjedništva – ponovio je Mazalica i pojasnio da srpski član Predsjedništva ima pravo na veto ukoliko je preglasan, a kojim se mogu oboriti štetni zaključci.

On je naveo da se Republika Srpska bori za Dejtonski mirovni sporazum, te smatra da opozicija treba glasati za veto Cvijanovićeve.