Međunarodni sud u Hagu traži nalog za hapšenje Netanjahua i lidera Hamasa zbog ratnih zločina

8
Foto: Abir Sultan/REUTERS

Međunarodni krivični sud u Hagu traži naloge za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i najviših lidera Hamasa zbog, kako kažu, ratnih zločina, objavljeno je na sajtu suda.

Kako je saopštio tužilac Međunarodnog krivičnog suda, na osnovu dokaza koje je prikupila i ispitala njegova kancelarija, on ima razumne osnove da vjeruje da je Jahja Sinvar (šef Islamskog pokreta otpora „Hamas“ u Pojasu Gaze), Mohamed Diab Ibrahim Al-Masri, poznatijeg kao Deif (glavni komandant vojnog krila Hamasa, poznatog kao Brigade Al-Kasam) i Ismail Hanije (šef političkog biroa Hamasa) snose krivičnu odgovornost za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počinjene na teritoriji Izrael i Države Palestina (u pojasu Gaze) od 7. oktobra 2023. godine.

Kao zločini su navedeni:

 • Istrebljenje kao zločin protiv čovječnosti;
 • Ubistvo kao zločin protiv čovječnosti i kao ratni zločin;
 • Uzimanje talaca kao ratni zločin;
 • Silovanje i druga djela seksualnog nasilja kao zločini protiv čovječnosti, kao i ratni zločini u kontekstu zatočeništva;
 • Mučenje kao zločin protiv čovječnosti, a takođe i kao ratni zločin, u kontekstu zatočeništva;
 • Druga nehumana djela kao zločin protiv čovječnosti, u kontekstu zatočeništva;
 • Okrutno postupanje kao ratni zločin, u kontekstu zatočeništva;
 • Povreda ličnog dostojanstva kao ratni zločin, u kontekstu zarobljeništva.

– Moja kancelarija tvrdi da su ratni zločini koji se navode u ovim prijavama počinjeni u kontekstu međunarodnog oružanog sukoba između Izraela i Palestine i nemeđunarodnog oružanog sukoba između Izraela i Hamasa koji se odvija paralelno. Tvrdimo da su zločini protiv čovječnosti za koje se terete bili dio rasprostranjenog i sistematskog napada Hamasa i drugih naoružanih grupa na civilno stanovništvo Izraela. Neki od ovih zločina, po našoj procjeni, traju i danas – navodi se u njegovoj izjavi.

Kancelarija dalje tvrdi da postoje razumni razlozi da se vjeruje da su Sinvar, Deif i Hanijer krivično odgovorni za ubistvo stotina izraelskih civila u napadima koje su izvršili pripadnici Hamasa (posebno njegovo vojno krilo, Brigade al-Kasam) i druge naoružane grupe 7. oktobra 2023. i uzimanje najmanje 245 talaca.

– Kao dio naših istraga, moja kancelarija je intervjuisala žrtve i preživjele, uključujući bivše taoce i očevice sa šest glavnih lokacija napada… Istraga se takođe oslanja na dokaze kao što su CCTV snimci, autentični audio, foto i video materijal, izjave pripadnika Hamasa, uključujući i navodne počinioce i dokaze vještaka – rekao je tužilac Kan.

On je dalje obrazložio da smatra da su ove osobe planirale i podsticale zločine 7. oktobra 2023. godine i da su svojim postupcima, uključujući lične posjete taocima ubrzo nakon njihove otmice, priznale svoju odgovornost za te zločine.

– Mi tvrdimo da ti zločini ne bi mogli biti počinjeni bez njihovih radnji. Oni se terete i kao saizvršioci i kao nadređeni u skladu sa članovima 25 i 28 Rimskog statuta – rekao je Kan.

Kan je naveo da je tokom posjeta kibucima Beri Kfar Aza, kao i mjesto muzičkog festivala Supernova, vidio razorne scene ovih napada i „dubok uticaj nesavjesnih zločina za koje se terete u podnetim prijavama danas“.

– Razgovarajući sa preživjelima, čuo sam kako su ljubav unutar porodice, najdublje veze između roditelja i djeteta, izobličene da nanesu nesaglediv bol kroz proračunatu okrutnost i krajnju bezosjećajnost. Ova djela zahtjevaju odgovornost – naveo je.

Kancelarija takođe tvrdi da postoje razumni razlozi da se vjeruje da su taoci uzeti iz Izraela držani u nehumanim uslovima, i da su neki bili izloženi seksualnom nasilju, uključujući silovanje.

– Do tog zaključka smo došli na osnovu medicinske dokumentacije, savremenih video i dokumentarnih dokaza, i intervjua sa žrtvama i preživjelima. Moja kancelarija takođe nastavlja da istražuje izvještaje o seksualnom nasilju počinjenom 7. oktobra – naveo je.

Ponovio je poziv za hitno oslobađanje svih talaca uzetih iz Izraela i za njihov bezbjedan povratak svojim porodicama. Ovo je osnovni zahtjev međunarodnog humanitarnog prava.

Odgovornost Netanjahua i Galanta

Na osnovu dokaza koje je prikupila i ispitala Kancelarija, Kan kaže da ima razumne osnove da vjeruje da Benjamin Netanjahu, premijer Izraela, i Joav Galant, ministar odbrane Izraela, snose krivičnu odgovornost za sljedeće ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počinjeno na teritoriji Države Palestine (u pojasu Gaze) od najprije 8. oktobra 2023:

 • Izgladnjivanje civila kao način ratovanja, kao ratni zločin;
 • Namjerno nanošenje velike patnje ili teške tjelesne ili zdravstvene povrede ili okrutno postupanje kao ratni zločin;
 • Namjerno lišavanje života suprotno ili ubistvo kao ratni zločin;
 • Namjerno usmjeravanje napada na civilno stanovništvo kao ratni zločin;
 • Istrebljenje i/ili ubistvo, uključujući u kontekstu smrti uzrokovanih glađu, kao zločin protiv čovječnosti;
 • Progon kao zločin protiv čovječnosti;
 • Druga nehumana djela kao zločini protiv čovječnosti.

– Moja kancelarija tvrdi da su ratni zločini koji se navode u ovim prijavama počinjeni u kontekstu međunarodnog oružanog sukoba između Izraela i Palestine i nemeđunarodnog oružanog sukoba između Izraela i Hamasa (zajedno sa drugim palestinskim oružanim grupama) koji se odvija paralelno. Tvrdimo da su zločini protiv čovječnosti za koje se terete počinjeni kao deo široko rasprostranjenog i sistematskog napada na palestinsko civilno stanovništvo u skladu sa državnom politikom. Ovi zločini, po našoj procjeni, traju do danas – rekao je on.

Njegova kancelarija, navodi se dalje, tvrdi da dokazi koje su prikupili, uključujući intervjue sa preživjelima i očevicima, proveren video, foto i audio materijal, satelitski snimci i izjave grupe navodnih počinilaca, pokazuju da je Izrael namerno i sistematski lišio civilno stanovništvo u svim djelovima Gaza objekata neophodnih za ljudski opstanak.

– To je učinjeno kroz nametanje potpune opsade Gaze, zatvaranje tri granična prelaza na duži period, a zatim proizvoljno ograničavanje prenosa osnovnih zaliha – uključujući hranu i lijekove – preko graničnih prelaza nakon njihovog ponovnog otvaranja. Opsada je takođe uključivala presjecanje prekograničnih vodovoda od Izraela do Gaze – glavnog izvora čiste vode u Gazi – na duži period počevši od 9. oktobra 2023. i prekid i ometanje snabdevanja električnom energijom do danas. Ovo se dešavalo zajedno sa drugim napadima na civile, uključujući one koji su čekali u redu za hranu; ometanje isporuke pomoći od strane humanitarnih agencija; i na napade i ubistva humanitarnih radnika, što je primoralo mnoge agencije da prekinu ili ograniče svoje operacije u Gazi – naveo je on.

Kancelarija tvrdi da su ova djela počinjena kao dio zajedničkog plana da se izgladnjivanje koristi kao metoda rata, a nasilje protiv civilnog stanovništva Gaze kao sredstvo za eliminaciju Hamasa, obezbjeđivanje povratka talaca koje je Hamas oteo i kolektivno kažnajvnje civilnog stanovništva Gaze, koje se doživljava kao prijetnja Izraelu.

– Efekti upotrebe gladovanja kao metode ratovanja, zajedno sa drugim napadima i kolektivnim kaznama protiv civilnog stanovništva Gaze su akutni, vidljivi i široko poznati, a potvrđeni su od strane više svjedoka sa kojima je razgovarala moja Kancelarija, uključujući lokalni i međunarodni ljekari. Oni uključuju pothranjenost, dehidraciju, duboku patnju i sve veći broj smrtnih slučajeva među palestinskim stanovništvom, uključujući bebe, drugu djecu i žene – naveo je Kan.

  On se pozvao na generalnog sekretara UN-a Antonio Gutereša, koji je rekao da se 1,1 milion ljudi u Gazi suočava sa katastrofalnom glađu, što je najveći broj ikad“.

  – Danas, moja kancelarija nastoji da optuži dvojicu najodgovornijih, Netanjahua i Galanta, i kao saizvršioce i kao nadređene u skladu sa članovima 25 i 28 Rimskog statuta – rekao je Kan.

  On podsjeća da Izrael, kao i sve države, ima pravo da preduzme akciju za odbranu svog stanovništva, ali da to ne oslobađa Izrael ili bilo koju državu obaveze da poštuje međunarodno humanitarno pravo.

  – Od prošle godine, u Ramali, u Kairu, u Izraelu i u Rafi, dosljedno sam naglašavao da međunarodno humanitarno pravo zahtjeva da Izrael preduzme hitne mjere kako bi odmah omogućio pristup humanitarnoj pomoći u Gazi u velikim razmjerama. Posebno sam podvukao da gladovanje kao metod rata i uskraćivanje humanitarne pomoći predstavljaju prekršaje Rimskog statuta. Nisam mogao biti jasniji. Oni koji se ne pridržavaju zakona ne treba da se žale kasnije kada moja Kancelarija preduzme mjere. Došao je taj dan – rekao je on.