Medvedev: Moskva raskida sporazum o žitu ako se zabrani izvoz u Rusiju

12
Foto: RIA Novosti/Ekaterina Štukina

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev izjavio je danas da će Moskva odgovoriti raskidanjem sporazuma o crnomorskom žitu, koji omogućava vitalni izvoz žitarica iz Ukrajine, ako Grupa sedam zabrani izvoz u Rusiju.

G7 razmatra skoro potpunu zabranu izvoza u Rusiju, javila je prošle sedmice japanska novinska agencija Kjodo, pozivajući se na izvore iz japanske Vlade.

Rusija je više puta zaprijetila da će ukinuti svoje učešće u dogovoru o žitu, koji ističe 18. maja.

– Ova ideja idiota iz G7 o potpunoj zabrani izvoza u našu zemlju u osnovi je lijepa po tome što podrazumijeva recipročnu zabranu uvoza iz naše zemlje, uključujući kategorije robe koje su najosjetljivije za G7 – napisao je Medvedev na Telegramu.

On je dodao da „u tom slučaju, posao sa žitom – i mnoge druge stvari koje su im potrebne – biće završene za njih“.

G7, navodno, raspravlja o poništavanju pristupa sankcijama da bi izvoz u Rusiju bio automatski zabranjen osim za određenu definisanu listu proizvoda. Prema sadašnjem okviru, roba može da se prodaje Rusiji ukoliko nije izričito na crnoj listi.

Medvedev je dugogodišnji saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, zamjenik predsjednika u uticajnom Savjetu bezbjednosti i na čelu je Vladine komisije za proizvodnju oružja za rat u Ukrajini.