Medvedev: Projekat „bezbjednosnih garancija“ je uvod u treći svjetski rat

16
Foto: Shutterstock

Zamjenik predsjednika ruskog Savjeta bezbjednosti Dmitrij Medvedev oštro je kritikovao projekat bezbjednosnih garancija za poslijeratnu Ukrajinu, koji je predstavio Kijev, i upozorio da bi njegova realizacija bila „uvod u treći svjetski rat“.

Medvedev je rekao da je predstavljeni projekat suštinski proširenje NATO vojne zaštite na Ukrajinu, prenio je „Sputnjik“.

On je upozorio da članice tog bloka ne treba da šalju oružje Kijevu i da bi sukob mogao da dostigne novi nivo, postane manje predvidiv i da počne da uvlači sve više zemalja.

– Tada ljudi u zapadnim zemljama neće moći da sjede u svojim čistim stanovima i kućama i da se smiju zbog načina na koji preko posrednika slabe Rusiju. Sve oko njih će nestati u plamenu. Njihovi građani će dobiti ono što zaslužuju. Zemlja će bukvalno gorjeti, a beton će se topiti oko njih – rekao je Medvedev.

On je priznao da bi sve umiješane zemlje, pa i Rusija, tada bile u nevolji.

Kancelarija ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog ranije je predstavila projekat budućih „bezbjednosnih garancija“ za Ukrajinu nakon završetka ruske specijalne operacije.

Plan obuhvata masovnu militarizaciju, kao i intervenciju stranih zemalja koji su garanti u slučaju napada na Ukrajinu.