Medvedev: Spremni smo za sukob sa NATO, ali će čovječanstvo podnijeti mnogo veće gubitke nego 1945.

10
Foto: Shutterstock

Posljednji događaji oko Ukrajine ostavljaju sve manje izbora Rusiji, osim direktnog sukoba sa NATO, koji se pretvorio u fašistički blok, izjavio je zamenik predsjednika Savjeta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

– Čini se da Rusiji ostavljaju sve manje izbora, izuzev direktnog konflikta sa Sjevernoatlantskom alijansom na terenu, koja se pretvorila u otvoreno fašistički blok nalik hitlerovskoj osovini, mada većih razmera. Mi smo spremni, iako će rezultat biti postignut uz daleko veće gubitke po čovečanstvo nego 1945. godine – napisao je on na Telegram kanalu.

On se na svom Telegram kanalu osvrnuo na nedavni skandal zbog posete ukrajinskog naciste i veterana SS divizije Jaroslava Hunke kanadskom parlamentu, kao i isporuke tenkova „abrams“ iz arsenala NATO Ukrajini i obećanja o isporukama raketa dalekog dometa tipa „Army Tactical Missile System“ kijevskim vlastima.

Podsjetimo, na sednici parlamenta Kanade je u čast posete ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog 22. septembra, između ostalih, prisutan bio i 98-godišnji Jaroslav Hunka, koga je predsedavajući Donjeg doma parlamenta uz aplauz predstavio kao „borca za nezavisnost Ukrajine od Rusa tokom Drugog svetskog rata“.

Ispostavilo se da je Hunka bivši pripadnik dobrovoljačke divizije „Galicija“ SS trupa, u kojoj su bili ukrajinski nacionalisti i koja ne samo da se borila protiv Crvene armije, već je bila poznata i po zverstvima nad Jevrejima, Poljacima, Bjelorusima i Slovacima.

Kanadski premijer Džastin Trudo rekao je da ni on ni delegacija Zelenskog nisu upoznati sa pozivom u parlament zemlje i planovima da se oda počast ukrajinskom SS vojniku, kojeg je pronašao predsjedavajući Donjeg doma Entoni Rota. Trudo tvrdi da se radi o ruskoj propagandi.

Prethodno, koordinator strateških komunikacija u Savjetu nacionalne bezbjednosti pri Bijeloj Kući Džon Kirbi potvrdio je da je u Ukrajinu stigla prva partija američkih tenkova „abrams“, a nove isporuke ovih vozila planirane su narednih nedelja.