Medvedev: Vašington i London prevarili EU

19
Foto: RIA Novosti/Ekaterina Štukina

Zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije Dmitrij Medvedev tvrdi da je Vašington u tandemu sa Londonom prevario članice EU, uvlačeći ih u ekonomski rat protiv Moskve.

Medvedev smatra da pad evra pokazuje „ko plaća tvrdom valutom za krvavu krizu“ u Ukrajini.

– Vašington je u tandemu sa Londonom prevario Evropljane kao par varalica – napisao je Medvedev na „Telegramu“, komentarišući slabljenje evra.

On je podsjetio da su danas, prvi put u 20 godina, kurs američkog dolara i evra dostigli paritet na Moskovskoj berzi.

– Ovakav razvoj događaja znači da predviđanja o izbijanju sistemske krize u evrozoni počinju da se ostvaruju – smatra Medvedev, koji je bivši ruski premijer.

On je naglasio da su prije uvođenja „suludih ograničenja“ Rusiji evropske zemlje trebalo da izračunaju sopstvene monetarne i ekonomske probleme, te napomenuo da Bijela kuća inače mnogo bolje odmjerava svoje rizike.

– Ali korisni evropski idioti su mnogo više stradali – rekao je Medvedev, navodeći da ih ne žali jer su, prema njegovom mišljenju, „rusofobi iz EU“ pokrenuli „hibridni rat“ protiv Rusije i otvorili „široki ekonomski front“ protiv nje.

On je rekao da bi prelazak na nove trgovinske metode plaćanja, uključujući korištenje nacionalnih valuta – ruske rublje, kineskog juana, indijske rupije i drugih – bila najbolja zaštita od „trulog evra“.

Medvedev nije isključio mogućnost da u budućnosti zemlje BRIKS-a dođu do nove rezervne valute.

– Savremenom svijetu očigledno je potrebno više od dolara, evra i funte sterlinga. Za sada, jeda dolar jednako jedan evro. Čuvajte ušteđevinu u rubljama – poručio je Medvedev, prenosi „Raša tudej“.