Merkel primila vakcinu „Astra Zeneka“

14
Foto: REUTERS/Thomas Peter

Tiho i bez pompe u Berlinu se vakcinisala njemačka kancelarka Angeal Merkel. Primila je vakcinu „Astra Zeneka“. Jak stejtment, ali bez ukjučenih kamera, jer to ipak nije njen stil.

Fotografija na Instagramu i nekoliko redova teksta: drugačije od mnogih svjetskih političkih lidera, njemačka kancelarka Angela Merkel nije pravila veliku pompu oko toga što se vakcinisala vakcinom švedsko-britanskog proizvođača „Astra Zeneka“.

„Vakcinisaću se kad dođem na red“

„Kad dođem na redu, vakcinisaću se, takođe i sa Astra Zenekom“. Kancelarka je to više puta ponavljala proteklih nedjelja, znajući koliko je upravo u Njemačkoj redoslijed vakcinacije osjetljiva tema. Političari u Njemačkoj u svakom slučaju ne navaljuju da se vakcinišu, čak iako nema formalnih primjedbi na vakcinaciju. Kao i kod kancelarke.

Štajnmajer: Imam povjerenja u vakcine

I njemački predsjednik, Frank-Valter Štajnamjer je početkom aprila u jednom saopštenju napisao: „Imam povjerenja u svaku vakcinu koja je odobrena u Njemačkoj. Vakcinacija je odlučujući korak za izlazak iz pandemije. Iskoristite priliku i pridružite se“, apelovao je 65-godišnji predsjednik Njemačke.

Premijer savezne pokrajine Baden-Virtemberg, 72-godišnji Vinfrid Krečman (Zeleni) je jedan od rijetkih njemačkih političara, koji je dozvolio da ga snimaju kamere kada se u martu vakcinisao. I on je primio vakcinu „Astra Zeneke“ i brže-bolje saopštio kako je uvjeren u ozbiljnost i dejstvo seruma.

„Astra Zeneka“ za starije od 60 godina

Vakcina švedsko-britanskog proizvođača „Astra Zeneka“ je u početku bilo dozvoljeno samo za osobe ispod 60 godina starosti, zbog toga što nije bilo dovoljno podataka o tome kako vakcina djeluje na starije od 60. A onda su počeli da stižu zabrinjavajući izvještaji o moždanim trombozama u nekoliko slučajeva, prvenstveno kod mlađih žena.

Sada se pak „Astra Zeneka“ u Njemačkoj daje osobama starijim od 60 godina. Tako da bi sada ovom vakcinom mogao da se vakciniše čitav niz vodećih političara iz te starosne grupe. U tom smislu je kancelarka dala signal da, uprkos svim nesigurnostima, i dalje vjeruje ovoj vakcini.

Manji skandali lokalnih političara

Njemački vodeći političari se tako i dalje češće vakcinišu u tišini. Sigurno i zbog toga što znaju koliko brzo mogu da nastanu debate o tome da li koriste svoj uticaj i moć da bi sebi pribavili neopravdane privilegije. Na početku vakcinacije u decembru, zaista je bilo vijesti o tome da su pojedini lokalni političari zaobišli procedure i dobili vakcine. Gradonačelnik Halea u Saksoniji-Anhalt je suspendovan sa funkcije kada se saznalo da se vakcinisao preko reda.

Veća medijska pažnja u drugim zemljama

Politički moćnici u drugim zemljama nastupaju znatno ofanzivnije sa sopstvenim vakcinisanjem, nego što je to uradila Merkel u Njemačkoj. Britanski premijer Boris Džonson se u martu vakcinisao u prisustvu brojnih predstavnika sedme sile.

Džonson je prošle godine zaražen virusom korona zbog čega je morao da bude liječen i na odjeljenju intenzivne njege. Kada je vakcinisan izjavio je da skoro ništa nije osjetio. U jednoj bolnici u Londonu je izjavio: „Bilo je veoma dobro i veoma brzo.“

Aktuelni američki predsjednik Džozef Bajden, još nije bio na toj funkciji kada se u decembru 2020. u jednoj bolnici u Delavareu pred kamerama vakcinisao protiv virusa korona. Bajden je primio vakcinu njemačko-američkog proizvođača „Bajontek-Fajzer“. „Ovo radim da bih demonstrirao da ljudi treba da se pripreme, kada vakcina bude dostupna. Nema ničeg zbog čega bi trebalo da se brine“, izjavio je tada Džozef Bajden.