Merkelova pozvala na poštovanje strogih mjera

3
Foto: AP/Markus Schreiber

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je državljane Njemačke da poštuju stroga ograničenja zbog epidemije kovid 19 uvedena tokom vikenda u područjima sa visokom stopom zaraze.

Ona je rekla da je poštovanje ograničenja neophodno za zaustavljanje trećeg talasa epidemije.

Oba doma Parlamenta Njemačke odobrila su ranije ove sedmice dopune Zakona o zaštiti od zaraze, kojim se daju veća ovlašćenja državnim vlastima u borbi protiv trećeg talasa epidemije.

Merkelova je predložila zakon nakon što je nekoliko njemačkih pokrajina odbilo da sprovede strože mjere zaštite od virusa korona.

– Nešto je novo u našoj borbi protiv pandemije i ubijeđena sam da nam je to hitno potrebno. To je u skladu sa ciljem usporavanja trećeg talasa epidemije, a zatim i njegovog zaustavljanja i preokretanja – poručila je Merkelova u sedmičnom obraćanju putem video-linka.

Prema njenim riječima, ukoliko se broj zaraženih smanji u sljedećih nekoliko sedmica, sistematsko testiranje će omogućiti kontrolisano i održivo ublažavanje ograničenja, uz napomenu da je vakcinacija ključna za prevazilaženje pandemije.

– Hajde da sada ponovo učinimo ono što je neophodno i zajedno pokažemo poštovanje i odgovornost jedni prema drugima – poručila je Merkelova.