Angeli Merkel uručeno najviše njemačko odlikovanje

15
AP Photo/Markus Schreiber

Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel primila je večeras u Berlinu iz ruku predsjednika Frank-Valtera Štajnmajera Veliki krst za zasluge, najviše odlikovanje u Njemačkoj.

Ona je odlikovana na svečanosti kojoj su pored ostalih prisustvovali aktuelni kancelar Olaf Šolc, predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i bivši selektror fudbalske reprezentacije Njemačke Jirgen Klinsman.

Štajnmajer je pohvalio političke uspjehe Angele Merkel, ali je posebno istakao njene lične kvalitete.

– Nikada nje sebe kao osobu stavljala u fokus. Svaka sujeta, svako laskanje, svaka pompa oko nje bila joj je odvratna“, rekao je on, prenosi „Frankfurter algemajne cajtung“.

Štajnmajer je istakao da je mandat Merkelove bio period „praktično neprekidnog ekonomskog rasta“.

Podsjetio je da su se u to vrijeme nizale krize, kao što su kriza evra ili pandemija kovida-19 i naveo da je samo nekoliko zemalja preživjelo ove krize kao Njemačka.

– Pored toga, Merkel ima umijeće pregovaranja i sposobnost kompromisa. A karakteriše je nepokolebljiva odlučnost s kojom je održala temeljna načela naše države – poručio je Štajnmajer.

AP Photo/Markus Schreiber

Prije Angele Merkel samo su dva kancelara primila najviše odlikovanje Njemačke – prvi kancelar poslije Drugog svjetskog rata Konrad Adenauer i Helmut Kol, koji se smatra arhitektom ponovnog ujedinjenja Njemačke.

Mišljenja o vladavini Angele Merkel su podijeljena, pa je komentator Dojče velea (DW) Albreht fon Luke ocijenio da je vrijeme tokom kojeg je bila na vlasti „era 16 izgubljenih godina“, dok joj drugi analitičari pripisuju zasluge jer je tokom perioda ogromnih preokreta branila postojeće stanje stvari.

Bankarska, dužnička i izbjeglička kriza pod njenom vlašću su pogodile Evropsku uniju.

Kritičari smatraju da je Merkel bila previše blaga prema Rusiji, dok se sve veća energetska zavisnost Njemačke od Rusije tokom njenog mandata tumači kao greška.

Merkel je bila njemačka kancelarka od 2005. do 2021. godine kada je odlučila da se ne kandiduje za novi mandat.

Lineman optužio Merkelovu da je počinila „teške greške“

Zamjenik lidera CDU Karsten Lineman optužio je Merkelovu da je počinila „teške greške“ tokom njenog mandata kao kancelara.

– Odluku o dodjeli odlikovanja donosi njemački predsjednik Frank-Valter Štajnmajer. Ona je veoma dobro služila Njemačkoj, ali je činila i greške – naglasio je Lindeman.

On je kao primjere „teških grešaka“ naveo gašenje nuklearnih elektrana nakon katastrofe u Fukušimi i njenu politiku otvorenih vrata prema izbjeglicama.