Micotakis: Zapadni Balkan da se priključi EU 2033. godine

40
Foto: AP

Grčki premijer Kirjakos Micotakis izjavio je u Solunu na samitu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi da bi 2033. godina trebalo da bude rok za pristupanje svih zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, pišu Tanjug i RTS.

U okviru Samita Procesa saradnje u jugoističnoj Evropi u Solunu, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je radnoj večeri koju je Micotakis priredio za šefove država i vlada.

Grčki premijer je rekao je da bi 2033. godina trebalo da bude rok za pristupanje svih zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

– To je ambiciozan cilj za Zapadni Balkan, ali mislim da bi mogao biti realan ako se ideja proširenja vrati kao osnovna vrijednost Evropske unije – rekao je Micotakis, prenijela je ANA.

Po završetku samita SEECP, kojim je Grčka predsjedavala, grčki premijer je pozvao Jugoistočnu Evropu da promoviše put mira i međunarodne zakonitosti, zajedničke bezbjednosti i prosperiteta.

To je, kako je rekao, osnova Solunske deklaracije, koja je jednoglasno usvojena.

Usvojena zajednička deklaracija iz Soluna je zvanični dokument kontinuirane posvećenosti strana principima demokratije, pravne države i temeljnim principima međusobnog poštovanja i solidarnosti, rekao je Micotakis.

On je ponovio da je ključni prioritet integracija čitavog regiona jugoistočne Evrope, posebno Zapadnog Balkana, u Evropsku uniju, skoro 20 godina otkako je put otvoren ponovo u Solunu tokom grčkog predsjedavanja 2003. godine.

Micotakis je kazao da je došlo vrijeme da se krene sa odlučnim koracima ka uključivanju Zapadnog Balkana u evropsku porodicu.

Deset lidera zemalja Jugoistočne Evrope i tri ministra spoljnih poslova podržali su deklaraciju Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, objavljenu nakon završetka samita SEECP u Solunu.