Milanović: Genocid nije nebeski zakon, a Bošnjaci misle da će im trećerazredne diplomate donijeti dominaciju nad Hrvatima

40
Foto: Srećko Niketić/Pixsell

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović boravio je danas u Valpovu gdje je dao izjave za medije. Neizostavni dio njegovog obraćanja bila je situacija u BiH, a dotakao se i „genocida“ u Srebrenici.

Upitan da prokomentariše svoje protekle izjave o „genocidu“ u Srebrenici, Milanović je postavio protivpitanje – da li su haške presude za njega manifest sudbine kojeg se mora držati.

– Hoćemo li prestati s tim glupostima? To su tužne i grozne priče. Šta je sa Vukovarom, taj grad je sistematski uništavan, pacovi su ubijani, ne dva dana u okolnim šumama nego sistematski? Ja nisam čuo nikoga u Hrvatskoj da kaže da je to genocid – kazao je Milanović.

– Definicija genocida je kaučuk definicija. To se rasteže. Figu to nije tema za razgovor. To nije nebeski zakon. Sud kakav god da je i ko god da su i da je donio deset presuda to je politička kvalifikacija. Ako je tako, ponavljam ono što sam rekao, a to je da moramo naći drugi naziv za ono što su nacisti napravili – dodao je.

Dodao je da mu smeta se Srbima insinuira da su „genocidni“, isto kao što bi mu smetalo da se to radi Hrvatima.

Dotakao se i pregovora o izmjenama izbornog zakonodavstva u BiH koji se posljednjih mjesec intenzivno vode, a u kojima su moderatori specijalni izaslanik predsjednika Sjedinjenih Američkih Država za Balkan Gabrijel Eskobar i predstavnica EU Angelina Eichhorst.

– Bošnjačko vođenje politike je pogubno. Oni su se zatvorili u bačvu i pregovaraju sami sa sobom. Vjeruju da će im trećerazredni američki diplomate donijeti dominaciju nad Hrvatima. Imam radosnu vijest – neće – zaključio je Milanović.