Milanović: Hrvatska mora da reaguje na Izetbegovićeve prijetnje

17
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović danas je oštro kritikovao hrvatsku Vladu jer, kako je rekao, ne reaguje na prijeteće izjave predsjednika SDA Bakira Izetbegovića.

Milanović je naveo da hrvatska Vlada „gluvo i bez treptaja sluša prijetnje iz BiH, jezik mržnje i netrpeljivosti koji se valja sarajevskim ulicama“, prenosi Hina.

Podsjećamo, na stranačkom skupu u Hadžićima u BiH Izetbegović je, govoreći o „vojnoj snazi BiH u slučaju najgoreg scenarija“, naveo: „Prebrojali smo se – i koliko lovaca imamo, i koliko mladih ljudi, i koliko imamo instruktora na dronovima, i tako dalje. Neću dalje, ali samo da znate“.

Osvrćući se na odluku Kristijana Šmita o tehničkim izmjenama Izbornog zakona BiH, Milanović je rekao da Šmit ne koristi ovlašćenja kako bi nametnuo izborni zakon koji bi osigurao prava Hrvata u BiH i dodao da je on nelegalno izabran.

Hrvatski predsjednik je podsjetio da je mjesecima insistirao da se izmijeni aktuelni Izborni zakon u BiH jer, po njegovoj ocjeni, taj pravni akt nanosi štetu Hrvatima u BiH.