Milanović i Kitarović opet o Srbiji

22
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Kandidat za predsjednika Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da on, dok je bio premijer, ni u kakav trgovinski rat sa Srbijom nije ušao, već da je samo želio da zaustavi migrante da uđu u Hrvatsku.

Milanović je tokom sučeljavanja sa Kolindom Grabar Kitarović, a uoči drugog kruga predsjedničkih izbora, rekao da je to još jedna od neistina hrvatske predsjednice, prenio je sinoć HRT.

– Dakle, nikakav trgovinski rat, pritisak na (predsjednika Srbije Aleksandra) Vučića koji je lagao nas, baš me briga ako sam ja lagao njega, a nisam. To je bio pritisak da se zaustavi ta reka gdje smo ljude transportovali u Mađarsku i Sloveniju. Prema tome, ponovo bih tako postupio da izbjegnem da Hrvatska bude hot spot. To što su tada radili gospođa Kitarović, Hebrang, Karamarko je izdaja – rekao je Milanović.

Grabar Kitarović je na to rekla da je to Milanović namjerno uradio jer toliki broj ljudi nije trebalo da uđe u Hrvatsku i optužila ga da je “spoljnu politiku spalio do temelja“.

Ona je, govoreći o spoljnoj politici Hrvatske, rekla da je saradnja sa državama jugoistočne Evrope, od Srbije, BiH do svih ostalih, više nego poželjna.

– Štaviše, ja želim da sve te države uđu u članstvo EU pod pretpostavkom da ispune sve kriterijume. I naravno da ćemo raditi na trgovinskoj razmjeni. Međutim, gospodine Milanoviću, vi ste uspjeli da nas posvađate sa svim susjedima. Žilet-žica na granici sa Slovenijom, s Mađarskom. Posvađali ste se sa Vučićem. Tamo gdje ja gradim, vi rušite – rekla je Grabar Kitarović.

Govoreći o aktuelnim dešavanjima u Crnoj Gori, Grabar Kitarović je rekla da je suvereno pravo te zemlje da donosi svoje zakone i da ne želi da komentariše, jer bi to bilo miješanje u unutrašnje stvari druge države, na šta joj je Milanović odgovorio da ima dvostruke kriterijume i da iza svega stoji zvanični Beograd.

– Iza ovog što se događa u Crnoj Gori stoji Beograd, čaršija. Svaki dan razgovaram s ljudima u Crnoj Gori – rekao je Milanović i dodao da smatra da sukob ne može eskalirati van Crne Gore.

Drugi krug predsjedničkih izbora u Hrvatskoj održava se u nedjelju, 5. januara.