Milanović: Iz Američke ambasade u Sarajevu ogovaraju i kleveću Dodika i Čovića – stao sam na njihovu stranu

29
Foto: EPA-EFE/Daniel Novotny

Presjednik Hrvatske Zoran Milanović komentarisao je nedavni službenu posetu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića Bosni i Hercegovini. Milanović je danas izjavio da je Plenković došao u Sarajevo sa namjerom da izazove scenu, prenosi Danas.hr.

– Plenković, znajući da mu je domaćin Komšić, najavljuje odlazak samo da bi izveo scenu u kojoj se nije pojavio na kraju. Ja tog Komšića srećem po svijetu, pa ne mogu svaki put ustajat i reć izbacite ga van, ali kad ja negdje idem, ja biram gdje ću otići. Dok ne dođe Željka Cvijanović ili Denis Bećirović ja tamo ne idem. Plenković je otišao dolje sa isključivom namjerom da izazove frku i da izazove fotografiju na kojoj njega nema – mišljenja je hrvatski predsjednik.

Spominje da je prije nekoliko dana izdao saopštenje u kojem daje podršku „Hrvatima, Srbima i njihovim stvarnim predstavnicima – Čoviću i Dodiku, u ovom slučaju i tri predstavnika bošnjačkog naroda iz relevantnih i jakih stranaka, a to je Nermin Nikšić, koji je predstavnik SDP-a i koji je premijer Federacije, koji razmišlja o tome da mu Vlada opstane i da se te ljude ohrabri da nastave razgovore u interesu postignuća nekog održivog rješenja iz pozicije interesa Hrvata onoga koji će zadovoljavat njihove elementarne potrebe i ponos da im ne biraju drugi njihovog predstavnika“.

Rekao je kako iz Američke ambasade (u Sarajevu) okolo ogovaraju i kleveću i Dodika i Čovića.

– Ja sam stao na njihovu stranu. Čović dnevno radi s Dodikom jer druge nema. Čović nije moja stranka. Čović je HDZ. S njim se Plenković redovito naslikava. On stalno radi s Dodikom, ali kad se ja jednom u sto dana nađem s Dodikom, njihove nišandžije pokušavaju udarat po meni. Kakav je to cinizam? Onda udari po svom predsjedniku bratske stranke u BiH. On radi s tim ljudima u interesu hrvatskog naroda. Ne, ti mene problematizraš i onda odeš u Sarajevo s odlazećom predsjednicom Komisije i s premijerom Holandije čija stranka je izgubila izbore prije nekoliko mjeseci i koji figurira kao predsjednik vlade i ide okolo i lobira za sebe za mjesto glavnog sekretara NATO-a – konstatovao je Milanović.

Smatra da je Plenković bio u Sarajevu da bi pokazao kako je važan i da bi dao nekoliko lekcija Bošnjacima, Srbima i Hrvatima.

– Onda Plenković, za razliku od mene koji sam rekao „dok je Komšić presjedavajući Presjedništva BiH, ja službeno u Sarajevo neću ići“. Kad on to prestane biti, kad dođe Denis Bećirović kojeg prizanjem u potpunosti, naći ću načina da odem tamo a da Komšića ne bude nigdje. To je legitimno i ostvarimo ako to bude druga strana htjela – naglasio je Milanović.

Kako kaže, Plenković je „senzibilizirao“ predsjednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen i premijera Holandije Marka Rutea, s kojima je zajedno boravio u Sarajevu.

– Ostao je u štali, a oni su se izvozali kao rasna grla po livadi. Nisu ga slušali ništa. Treba vam dvije minute da shvatite koja je to farsa – poručio je Milanović.