Milanović napustio SDP

27
Foto: Zoran Milanović

Izabrani predsjednik Zoran Milanović ispunio je ustavnu obavezu i istupio iz članstva opozicione Socijaldemokratske partije, koju je vodio duže od 10 godina, i o tome pismom obavijestio predsjednika parlamenta Gordana Jandrokovića.

Još nije poznat tim koji će raditi za Milanovića, koji dužnost preuzima 18. februara, a riječki Novi list piše da će njegov savetnik za nacionalnu bezbjednost i odbranu gotovo sigurno biti Dragan Lozančić, nekadašnji direktor hrvatske tajne službe (SOA), koji je sa te funkcije morao da ode na insistiranje odlazeće predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Riječki dnevnik piše da nikada nije razriješeno zbog čega je Grabar Kitarović početkom 2016. toliko pritiskala tadašnjeg premijera Tihomira Oreškovića da potpiše Lozančićevo razrješenje.

Govorila je tada da je on bio Milanovićev privatni obavještajac, ali u detalje nije ulazila.

Tek nedavno tokom posljednje predizborne debate pedsjedničkih kandidata rekla je da Lozančić „nije ispoštovao dogovor koji smo imali, da se odradi jedan posao koji je bio izuzetno bitan za Hrvatsku“.

– Zavlačio je to mjesecima, dok se nije došlo blizu izbora – izjavila je Kolinda Grabar-Kitarović u sučeljavanju s Milanovićem na Novoj tv.

Predsjednica je, dakle, piše list, sugerisala da je 2015. imala nekakav dogovor s Lozančićem, a da ga on, kao direktor SOA, nije ispoštovao već je čekao parlamentarne izbore. To je zvučalo jako ozbiljno.

– Sve što smo Lozančić i ja radili ranije, prije nego što je ona postala predsjednica, ona je znala, bila je o tome informisana, ali to su stvari o kojima ne možemo govoriti jer su zaista u hrvatskom nacionalnom i bezbjednosnom interesu – odgovorio joj je tada Milanović.

List konstatuje da će to biti prava ironija ako se Lozančić useli na Pantovčak po odlasku Grabar Kitarović.

Inače, trenutno Lozančić je savjetnik potpredsjednika vlade Davora Božinovića, ministra unutrašnjih poslova.

Među one s kojima Milanović razgovara o budućoj saradnji je i Marijan Mareković, kojem je namijenio mjesto savjetnika za branitelje, a nije još odabrao ni savjetnika za spoljnu politiku.

Kad je sredinom januara Milanović gostovao na Novoj tv, rekao je da neće imati veliki savetnički tim jer ne želi da stvara paralelnu vladu, te dodao da će imati savjetnike za „obranu, nacionalnu bezbjednost, spoljnu politiku i praktično ništa više“.

Novi list, međutim, saznaje da će Milanović imati i savjetnike za kulturu, obrazovanje, kao i za klimu i energetiku.