Milanović o 9. januaru: Svako može da slavi šta hoće, proglasiti nešto neustavnim je glupost

12
Foto: EPA/Christian Bruna

Hrvatski predsednik Zoran Milanović izjavio je danas, povodom obeležavanja 9. januara, Dana Republike Srpske, da svako može da slavi šta god hoće i da je proglasiti nešto neustavnim obična glupost.

– Ustavni sud BiH ima stranaca. Kad se Ustavni sudovi bave simboličnim stvarima kao što su praznici, nije dobro. Oni (u Republici Srpskoj) misle da je to praznik njihove države u državi. Državu u državi su dobili, voljom i Hrvata, predsednika (Franje) Tuđmana i naših predstavnika u Dejtonu. Nećemo osporavati njen opstanak – rekao je Milanović i istakao:

– A, šta će oni tamo da slave, 1. mart ili 9. januar, to je manji problem. Problem je kad se govori o razbijanju BiH, to nije produktivno ni realno. Dodik će sam oceniti šta mu je pametno govoriti.

Shvatio je, kaže, da je Dodik rekao da je Tuđman nasljednik Pavelića.

– Tuđman je Pavelića prezirao, a Tita je poštovao, to zna svako. On je nasljednik Tita ili nije ničiji nasljednik. Ali govoriti da je nasljednik Pavelića, partizanski komesar, njega upoređivati s Pavelićem nije dobro za naše odnose. Dodik i Tuđman poštuju iste korijene – kazao je Milanović novinarima, nakon obilaska zemljotresom pogođenog područja Banije.

Komentarisao je i odlikovanje koje je predsjednik Republike Srpske dodijelio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i smatra da je to bilo pogrešno, ali i nebitno.

– Mislim da je pogrešno što je Dodik odlikovao Putina. Dodik je bio i može i dalje biti saveznik Hrvata u BiH, onda i Hrvata u Hrvatskoj i hrvatske vlasti u borbi za njihova prava. Ali u BiH, ne izvan nje. BiH bez Srba nema. Pustimo odlikovanje, ono je sporedno. Ne vidim politički imperativ da svi Hrvati žive u istoj državi, to je nemoguće – rekao je Milanović nakon obilaska zemljotresom pogođenog područja Banije, prenijeli su hrvatski mediji.