Milanović: Suprotstavićemo se svakom ko se zanosi idejom da majstoriše oko Dejtonskog sporazuma

24
Foto: EPA-EFE/Daniel Novotny

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović prisustvovao je danas u Derventi obilježavanju 31 godine od osnivanja 103. brigade HVO koju je odlikovao Redom Nikole Šubića Zrinskog, te poručio da je Dejtonski sporazum i dalje vrlo važan i da će ga Hrvatska braniti.

Milanović je istakao da je Dejtonski sporazum i dalje vrlo važan jer čuva i garantuje ravnotežu i BiH i status Hrvata.

– Ko god ga dira i zanosi se idejom da nešto majstoriše oko njega, nije na našoj strani i mi ćemo se suprotstaviti – dodao je Milanović.

On je potvrdio da su se u Posavini „borili i ljudi iz Hrvatske“ i dodao da je to tada bila politički vrlo problematična odluka.

Prije svečanosti, Milanović je odao počast poginulim pripadnicima 103. brigade HVO Derventa na rimokatoličkom groblju, kao i pripadnicima te jedinice muslimanske vjeroispovijesti na muslimanskom groblju.

Boravku Milanovića na obilježavanju 31 godine od osnivanja 103. brigade HVO-a Derventa prisustvovali su i ambasador Hrvatske u BiH Ivan Sabolić i potpredsjednik Republike Srpske Davor Pranjić.

Dodjela ordena zloglasnoj 103. brigadi Hrvatskog vijeća odbrane najbahatiji je čin provokacije i uvreda za svaku žrtvu i njihove porodice, ali i atak na mir i dobre međunacionalne odnose koji vladaju u Derventi, rekao je šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić izjavio je da je dodjela odlikovanja 103. brigadi Hrvatskog vijeća odbrane, koja je počinila strašne zločine nad Srbima na području Dervente i Posavine, direktna uvreda za sve žrtve i njihov porodice.

Vršilac dužnosti predsjednika SDS-a Milan Miličević rekao je da dolazak Milanovića u Derventu na proslavu osnivanja 103. brigade HVO i uručivanje odlikovanja toj po zlu čuvenoj jedinici na godišnjicu stravičnog zločina koji je regularna Hrvatska vojska učinila u Sijekovcu samo nekoliko kilometara dalje, predstavlja skandal, otvoren šamar, tešku uvredu srpskom narodu i sramno ruganje svim srpskim žrtvama u Posavini.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović nazvao je dolazak Milanovića u Derventu skandalom i nacionalnom sramotom.