Milanović: Zašto Šmit ne omogući Hrvatima da biraju svoje predstavnike na izborima?

10
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović zapitao je zašto Kristijan Šmit, koji je nelegalno na poziciji jer ga nije izabrao Savjet bezbjednosti UN, ne iskoristi tzv. bonska ovlašćenja kako bi se izmijenio izborni zakon i osigurao da Hrvati u BiH biraju svoje predstavnike na izborima.

Milanović je danas u Sisku zapitao zašto taj čovjek ne koristi bonska ovlašćenja koja su, kako kaže, nedemokratska i nasilnička, ali se koriste i ne donese odluku prema kojoj se odluka Ustavnog suda BiH automatski implementira u zakonodavni prostor, a ne da se zavisi od parlamenta BiH koji ne želi postupiti po nalogu Ustavnog suda.

Hrvatski mediji podsjećaju da je Ustavni sud BiH presudio 2016. u slučaju Ljubić da postojeći izborni zakon BiH diskriminiše konstitutivne narode jer omogućuje brojnijim Bošnjacima da biraju dio hrvatskih predstavnika u Domu naroda parlamenta Federacije BiH. Ukoliko bi Bošnjaci uspjeli izabrati trećinu od 17 hrvatskih delegata u Domu naroda Federacije BiH bez hrvatskih bi se predstavnika mogla formirati federalna vlada i Savjet ministara.

Šmit, koji nema legitimitet Savjeta bezbjednosti UN, početkom ovog mjeseca iskoristio je tzv. bonska ovlaštenja kako bi nametnuo odluku o finansiranju opštih izbora u BiH nalažući izdvajanje punog iznosa od 12,5 miliona KM koliko je tražila Centralna izborna komisija nasuprot 9,7 miliona KM koliko je odobrio Savjet ministara.

Od 1997. Kancelarija visokog predstavnika nametnula je oko 900 različitih odluka.