Milijana Kos: Sankcije pritisak na slobodu govora, nisu nas uplašile

109
Foto: Milijana Kos

Urednica Alternativne televizije Milijana Kos izjavila je da sankcije nisu uplašile rukovodstvo i radnike ove medijske kuće, iako nije prijatno jednu takvu vijest dobiti dan prije najvećeg i najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića.

– Svakako nas jeste iznenadila vijest o sankcijama, zato što nam nije jasno zbog čega, jer ono obrazloženje koje su naveli iz Ministarstva finansija (Sjedinjenih Američkih Država), je u najmanju ruku neozbiljno s obzirom da se radi o američkoj administraciji, da se radi o jednoj tako ozbiljnoj stvari. Nama se ne znam šta pripisuje, dovodimo se u vezu s Miloradom Dodikom, s nekim vlasništvom, što nije tačno – rekla je Kos u emisiji „Odmotavanje“ na Televiziji „Vesti“ i dodala:

„Moram da kažem da nas te sankcije nisu uplašile. Znamo na šta se one odnose. Niko od nas nema nikakve račune u Americi. Ali, u svakom slučaju nije prijatno kada u danu pred najveći i najradosniji praznik dobijete informaciju da ste pod sankcijama“.

Ona je istakla da je apsurd da se Alternativnoj televiziji spočitava da je na uređivačku politiku ATV-a uticao Dodik, te da je tako vršen pritisak na slobodu govora i demokratiju.

– Spočitava nam se čak i da nam je na uređvačku politiku uticao Milorad Dodik, što je čak i apsurdno ako vidite da imamo sankcije Sjedinjenih Američkih Država. To je direktni pritisak na slobodu govora i na demokratiju. A onda oni to spočitavaju srpskom članu Predsjedništva. Naša je greška što smo pratili rad institucija. I ne samo instituciju Predsjedništva, već i institucije predsjednika i na nekom nižem nivou izvršne vlasti, lokalnom nivou – naglasila je Kos.

Ona je posebno da naglasila da novinari ATV-a rade svoj posao isto kao i svih prethodnih godina.

– Nas svih ovih godina dožiljava kako kome odgovara. Mi radimo isto svoj posao. Bilo je raznih pritisaka na rad Alternativne televizije. Mi smo čak imali neke američke donacije, unazad nekih 15-ak godina. Znači tad smo bili OK, sada nismo, ali mi radimo isto, pa nam je ovo čak malo i smiješno zbog čega nam se ovo dešava, jer je tamo možda neko rekao ili izlobirao da smo mi bliski SNSD-u i Miloradu Dodiku, što, ponavljam, nije tačno. Koliko smo bliski njemu, bliski smo i drugima, samo radimo svoj posao. S druge strane, ukoliko neko bude smatrao da smo nešto prekršili, da smo radili mimo zakona, propisa, pa i Ustava – postoje valjda domaće institucije, institucije Republike Srpske, institucije BiH koje u mogle to da provjere. To je i u slučaju gospodina Dodika, gospodina (Milana) Tegeltije i njegove supruge. To ću da kažem kao novinar, izvolite, provjerite, nađite, dokažite… Ukoliko se stvarno nešto ispostavi kao tačno, postoje zakoni – poručuje urednica Alternativne televizije.