Milivojević: Ćirilica izopštena – nema govora o multietičnosti

6
Foto: Velibor Milivojević

Zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara Velibor Milivojević izjavio je da je razočaran odlukom ovog vijeća o nedozvoljavanju ćirilice na mostarskim ulicama, kao i slikom koja je poslata iz ovog grada, ali koja je, kako je istakao, nažalost stvarna.

– Sve ostalo je lažna slika multietničnosti. Ako u Mostaru nema mjesta da se u nazivima 15 ulica nađe i ćirilica – o kakvoj ravnopravnosti i kakvim pravima Srba, jeziku i pismo možemo pričati? – upitao je Milivojević.

Gradsko vijeće Mostara juče je usvojilo odluku o adresnom registru ovog grada i označavanju naseljenih mjesta, naselja, ulica i trgova nazivima, te zgrada brojevima samo na latinici, te odbilo amandman Kluba Srba da se na tablama ulica nađe i ćirilica.

Milivojević je u ime Kluba Srba predložio izmjenu odluke na način da nazivi naseljenih mjesta, naselja i trgova, te 15 ulica u centru grada budu ispisani i ćirilicom, međutim za taj amandman glasalo je 16 odbornika, što nije bilo dovoljno da on bude usvojen.

Osim Milivojevića, te još dvoje Srba Nataša Jekić i Vladimir Čabrilo, za ćirilicu je glasalo i 12 Bošnjaka, te nezavisni odbornik Boška Ćavar. Sa druge strane, svi Hrvati bili su uzdržani i na taj način oborili amandman. Na sjednici Gradskog vijeća nije bila prisutna odbornik iz Kluba Srba Miljana Kovačević (HDZ).