Milivojević: Kazniti autore prijetećih poruka Srbima

18
Foto: SRNA

Zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara Velibor Milivojević oštro je osudio prijeteće poruke Srbima ispisane na zidu pravoslavnog groblja u mostarskom naselju Vihovići i pozvao nadležne službe da što prije otkriju izvršioce koji će biti i adekvatno kažnjeni.

Milivojević je zajedno sa gradonačelnikom Mostara Mariom Kordićem posjetio pravoslavno groblje u Vihovićima, a zatim i neke od mještana ovog naselja.

On je naglasio da poruke viđene na zidu pravoslavnog groblja u Vihovićima nisu samo loša i zastrašujuće poruka Srbima nego svim stanovnicima Mostara da u gradu postoje retrogradne grupe ili pojedinci koje su spremne žrtvovati sve za ostvarenje svojih ciljeva.

– Ovdje sam sa gradonačelnikom da izrazim podršku stanovnicima Vihovića, da zajedno prebrodimo i ove uznemirujuće poruke, a da opet sagledamo šta da uradimo kako bi ovi ljudi mogli bolje i kvalitetnije da žive u svojim domaćinstvima – rekao je Milivojević.

On je naveo da ovakvi incidenti unose uznemirenost i zabrinutost, te pozvao sve razumne ljude da se suprotstave mržnji, huškanju i narušavanju teško uspostavljenih međuljudskih i komšijskih odnosa.

Pravoslavno groblje u mostarskom naselju Vihovići noćas je oskrnavljeno tako što su na zidu oko groblja i ulaznoj kapiji ispisane jezive prijeteće poruke i ustaški simboli.

Autori poruka potpisali su se kao „Maksovi mesari“.

Maksovi mesari bili su ustaški zločinci u Drugom svjetskom ratu kojim je komandovao Vjekoslav Maks Luburić, komandant logora Jasenovac i Stara Gradiška, u kojima su počinjeni strašni zločini nad Srbima, Jevrejima, Romima, ali i brojnim Hrvatima protivnicima ustaškog režima.

„Srpska obitelj 13 članova, masovna je grobnica već iskopana, bacam granatu 12 pogiba, posljednjeg preživjelog probodem vilama“, jedna je od poruka uz koju je nacrtano i slovo „U“. Druga poruka je „Mi Hrvati ne pijemo vina, samo krvi četnika iz Knina“, pored koje stoji potpis Hrvatska Republika Herceg-Bosna.

Uznemireni Srbi iz Vihovića rekli su da su jako uplašeni nakon ovakvih poruka i da više ne znaju da li su bezbjedni u svojim kućama i u svom gradu.