Dodik: Izmijeniti Zakon o centralnoj banci i hitno formirati robne rezerve

13
Foto: Klix.ba

Srpski član Predsjendištva BiH Milorad Dodik najavio je danas da će predložiti izmjene Zakona o Centralnoj banci BiH kako bi joj bilo dozvoljeno da trguje domaćim vrijednosnim papirima na domaćem tržištu.

Dodik je rekao da bi se na taj način 400 miliona evra nove emisije novca uputilo i na nekin način doznačilo ili prodalo entitetima sa jednim ciljem da hitno formiraju svoje robne rezerve.

– Moj prijedlog je da se hitno sjedne u okviru dva entiteta, koji imaju nadležnost i trebaju da upravljaju sa određenim ekonomskim procesima, i da se potencira izmjena Zakona o Centralnoj banci koja će dozvoliti da domaćim vrijednosnim papirima može trgovati Centralna banka na domaćem tržištu – rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

Ako bi raspodjela ovih sredstava bila u omjeru 40 i 60 odsto, kaže Dodik, onda bi to bilo za Republiku Srpsku bilo oko 300 miliona KM, a ostalo bi se odnosilo na Federaciju BiH.

– Mi bi mogli da formiramo značajne robne rezerve, imajući u vidu očekivanja da će doći do nestašice nekih roba široke potrošnje – istakao je Dodik.

Dodik je naglasi da u tom pogledu treba hitno djelovati i da će, kao član Predsjedništva koje ima nadležnost za upravljanje nadležnosti nad Centralnom bankom BiH, već narednih dana predložiti da se izmjeni zakon o Centralnoj banci.

On je istakao da treba hitno u okviru entiteta razmotriti ekonomske politike kako bi se išlo ka tome da se obezbijedi stabilnost ekonomije i monetarnog sistema.

Podsjetivši da u Centralnoj banci BiH postoji rezerva od 400 miliona evra, Dodik je naveo da je inflacija koja se dešava na globalnom nivou dio emisija novca bez pokrića i ukazao da je EU bez pokrića štampala oko 2.700 milijardi evra, a to su isto učinile i SAD i Velika Britanija.

Srpski član Predsjedništva BiH je istakao da ništa više ne urušava ekonomiju kao inflacija, jer ima sklonost da utiče na redovno snabdijevanje tržišta, posebno robama široke potrošnje.

– Mislim da to treba hitno raditi jer i druge zemlje užurbano rade na formiranju robnih rezervi za potrebe države. Ukoliko to ne uradimo biće veoma teško obezbjediti neki novac imajući u vidu našu situaciju – rekao je Dodik.

On je naveo da su trenutne tenzije, nakon pandemije virusa korona, pritisak na ekonomiju, o čemu niko u BiH ne priča.

Dodik je rekao da predlaže i da se od Centralne banke BiH traži da ne naplaćuje negativnu kamatu za javne institucije, koje na taj način ne bi bilježile gubitke.

Nedavna odluka Centralne banke da uvede negativnu kamatu za sredstva banaka u BiH, kaže Dodik, znači da, ako neka javna institucija, kao što je Vlada Republike Srpske, ima više od 50 miliona KM dnevno na računima, onda plaća negativnu kamatu.

– Umjesto da imate prinos od neke kamate iz nekog ranije perioda, vi zato što držite svoj novac imate negativnu kamatu – rekao je Dodik.