Predsjedniku Srpske uručena Povelja počasnog građanina opštine Prnjavor

15
Foto: @MiloradDodik/Twitter

Predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku danas je uručena Povelja počasnog građanina opštine Prnjavor sa zlatnim grbom opštine za poseban doprinos u razvoju ove lokalne zajednice – najviše priznanje koje se dodjeljuje povodom 24. marta, Dana ove opštine.

Dodiku su Povelju uručili načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš i predsjednik Skupštine opštine Željko Simić.

U obrazloženju skupštinske odluke o dodjeli priznanja istaknuto je da je Dodik na svim funkcijama pružao nesebičnu pomoć u realizaciji brojnih projekata koji su bili od izuzetnog značaja za razvoj lokalne zajednice i dobrobit svih građana.

– Angažmanom i podrškom Dodika u opštini Prnjavor realizovani su višemilionski projekti. Izgradnjom auto-puta „9. januar“ i petlje u Prnjavoru ova opština dobila je dugoročnu razvojnu šansu, dok je realizacijom projekta vodosnabdijevanja sa izvorišta „Povelič“ riješen višedecenijski problem snabdijevanja grada pitkom vodom – navedeno je u obrazloženju.

U obrazloženju je naglašeno da su u posljednjih šest godina na području opštine Prnjavor realizovani infrastrukturni projekti u vrijednosti većoj od 27 miliona KM, od čega su dvije trećine završene u saradnji sa višim nivoima vlasti.

Uručenju Povelje u Muzičkoj školi „Konstantin Babić“ Prnjavor prisustvovali su opštinsko rukovodstvo, odbornici Skupštine opštine Prnjavor, predstavnici opštinskih, republičkih i javnih institucija.

Od 2001. godine, kada je ustanovljeno obilježavanje Dana opštine Prnjavor, do danas je Povelja počasnog građanina uručena još samo arhimandritu Maheriotisu Parteniosu iz Soluna zbog humanitarne pomoći stanovnicima opštine Prnjavor tokom ratnih i poratnih godina.

Svečana sjednica Skupštine opštine Prnjavor biće održana sutra u 14.00 časova u Centru za kulturu.Uoči svečanosti, Narodna skupština Republike Srpske danas je usvojila Zakon o gradu Prnjavor.

Skupština opštine Prnjavor proglasila je 2001. godine 24. mart za Dan opštine u znak sjećanja na taj dan 1992. godine kada su jedinice Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane zauzele položaje na Motajici i spriječile prodor neprijateljskih formacija iz pravca Dervente prema Prnjavoru i banjalučkoj regiji.