Dodik: Uprkos očekivanjima, nema dogovora

13
Foto: Klix.ba

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas u Sarajevu da lideri vladajućih stranaka nisu postigli saglasnost u vezi sa usvajanjem paketa zakona o sprečavanju terorističkih aktivnosti i pranja novca, koji je skoro pa bio usaglašen, što posebno nije slučaj sa zakonom o sudovima.

– Problem je sjedište apelacionog odjeljenja, jer mi smatramo da to treba da bude u Banjaluci, ali partneri iz Federacije BiH kažu – može u Republici Srpskoj, ali ne i u Banjaluci. Zašto im je Banjaluka prljava, zašto im to smeta, to nije korektno – rekao je Dodik na konferenciji za novinare nakon sastanka lidera parlamentarnih stranaka koje čine većinu na nivou BiH.

Prema njegovim riječima, dogovoreno je formiranje radne grupe za izradu i izmjena Izbornog zakona, Federacija BiH treba da riješi svoje dileme u vezi sa izborom članova Predsjedništva BiH sa područja ovog entiteta, a Republika Srpska ostaje pri svom ranije poznatom stavu o izboru srpskog člana sa teritorije Srpske.

– Žao mi je što nismo usaglasili ovaj paket zakona, iako smo ovaj sastanak označili kao ključan – rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je Republike Srpska željela da ispuni očekivanja Brisela, ali to, nažalost, danas nije bilo moguće.

Sastanku su prisustvovali predsjednici SNSD-a Milorad Dodik, HDZ-a BiH Dragan Čović, te lideri „trojke“ koju čine predsjednici SDP-a Nermin Nikšić, Naroda i pravde Elmedin Konaković i Naše stranke Edin Forto.

Na sastanku su bili i potpredsjednik SNSD-a Željka Cvijanović i predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić.